Στη Βουλή των Ελλήνων, κατατίθεται σήμερα το  νέο νομοσχέδιο,το οποίο μεταξύ άλλων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών περιλαμβάνει και διατάξεις για το “non-dom”.

Το “non-dom” (εκ του “non-domiciled”), είναι το καθεστώς “μη κατοίκου”, που έχουν θεσμοθετήσει πολλές χώρες ανά τον κόσμο, με στόχο την προσέλκυση των πολυεκατομμυριούχων του πλανήτη ή γενικότερα των ευκατάστατων ατόμων.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή: το 26% των πολυεκατομμυριούχων του πλανήτη σχεδιάζει να αλλάξει χώρα.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να διεκδικήσει, επάξια, μερίδιο από την παγκόσμια αγορά των υπερπλουσίων, επιτυγχάνοντας φορολογικά και αναπτυξιακά οφέλη.

Επί παραδείγματι, για να γίνει αυτό αντιληπτό, αρκεί να σημειωθεί ότι ένας γκολφέρ σε μία μόνο εβδομάδα υπολογίζεται, ότι δαπανάει περίπου 1.000 ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε εκδήλωση του Γαλλο-ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το φορολογικό νομοσχέδιο” θα περιλαμβάνει κίνητρα “σε ό,τι αφορά την έρευνα και την καινοτομία, τα κίνητρα για να προσελκύσουμε συνταξιούχους αλλοδαπής, επεκτείνοντας το non dom”, καθώς και “άλλες ειδικότερες παρεμβάσεις φορολογικής φύσεως”.

Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις.

Πηγή: politisonline.com