Η Ελλάδα έχει δώσει μέχρι στιγμής τα περισσότερα χρήματα για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά τις τεράστιες ανατιμήσεις παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως προκύπτει από δημσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με το γράφημα των FT, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει ποσό που ξεπερνάει κατά πολύ το 3% του ΑΕΠ της, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έτσι ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια. Θυμίζουμε πως ο στόχος ήταν η κάλυψη των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά 90%, με την κρατική επιδότηση για τον Σεπτέμβριο να φτάνει στο 1,9 δισ. ευρώ.

pinakas1ellinika

Με αυτά τα δεδομένα, η χώρα έχει απο τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις είναι πολύ μεγάλες και για τους Έλληνες καταναλωτές. Στο γράφημα των FT μόνο η Ουγγαρία παρουσιάζεται χαμηλότερα από την Ελλάδα, κι αυτό γιατί όπως είναι γνωστό, εξακολουθεί να έχει ανοικτό δίαυλο με τη Ρωσία, αρνούμενη την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Η Ελλάδα από την πλευρά της, με τη χρήση και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και το νέο μίγμα για την ηλεκτρική ενέργεια το οποίο προωθεί, κατάφερε θεαματική μείωση στην τιμή, που διαμορφώνεται στα 0,14/kWh.

pinakas2_2

Παράλληλα, αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για τις νέες παρεμβάσεις στην ενέργεια, ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Ο συνολικός λογαριασμός για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσεγγίζει τα 379 δισ. ευρώ, με βάση ανακοινώσεις και στοιχεία από το think tank Bruegel. Aναμένεται δε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εάν οι φόροι στα υπερκέρδη των εταιρειών κοινής ωφελείας φέρουν έσοδα στις κυβερνήσεις.

«Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα επωφεληθούν από κρατική βοήθεια συνολικού ύψους τουλάχιστον 379 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον περιορισμό των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη κι αυτό το ποσό να μην φέρει αρκετή ανακούφιση», σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε δηλώσεις της προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέπτυξε συνοπτικά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Ενέργειας των χωρών της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή θα προτείνει προς τα κράτη-μέλη έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.

Πηγή: politisonline.com