Έντονη αντίδραση από την Τουρκία, λίγες ώρες μετά τη σύναψη της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ένα εθνικό κεκτημένο, μία διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας, η εν λόγω συμφωνία, την οποία γειτονική χώρα, έσπευσε να την χαρακτηρίσει «ανύπαρκτη».

Ο Tούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουύσογλου, συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Κοιτάξαμε τις συντεταγμένες όμως δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Όμως από τις συντεταγμένες παραβιάζει (σ.σ. η συμφωνία) την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης» σημειώνει συνεχίζοντας το παραλήρημα.

«Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουν δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη για εμάς είναι ανύπαρκτη. Και ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι πως οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το Ισραήλ ή Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες αγνοώντας την Τουρκία. Εμείς για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας κάναμε κινήσεις καθώς εκτός από σεισμικές έρευνες συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις μας».

Ο Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι “η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη”. «Και αυτό θα το αποδείξουμε και θα συνεχίζουμε να το αποδεικνύουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Θα το δείξουμε και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο.Η Τουρκική Δημοκρατία εντός της υφαλοκρηπίδας της όπως και γύρω από την Κύπρο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο» ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Πηγή: politisonline.com