Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ στους Ζάρακες Ευβοίας, σε ένα καινούργιο ρήγμα  που δεν έχει αποτιμηθεί από τους σεισμολόγους η δυναμικότητά του. 

Η σεισμική δραστηριότητα προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς η νότια Εύβοια είναι μία περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα. Οι σεισμολόγοι πάντως συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τα επόμενα 24ωρα. Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε ολόκληρη την Αττική.

Οι νέες δονήσεις εντάσσονται στην πλούσια σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην περιοχή.

Στα 3,6 Ρίχτερ αναθεώρησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τη νέα σεισμική δόνηση που  ταρακούνησε την Εύβοια στις 10:38 το πρωί της Πέμπτης. Η αρχική εκτίμηση ήταν στα 3,8 Ρίχτερ.

Ο νέος σεισμός σημειώθηκε οκτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας με εστιακό βάθος στα πέντε χιλιόμετρα.

Δύο σεισμικές δονήσεις με διαφορά 34 λεπτών – Αισθητές και σε περιοχές της Αττικής

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ  σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στις 10:04 στην Εύβοια, στην περιοχή  όπου έγινε ο χθεσινός σεισμός των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τη  σεισμική δόνηση  κατέγραψε το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο στα επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας με εστιακό βάθος στα πέντε χιλιόμετρα.

seismos-evoia

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο  κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 3,8 Ρίχτερ.

seismos-seismosevia

Η χθεσινή δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 17:28 το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Ευβοίας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος ήταν στα 13,5 χλμ ενώ η τοποθεσία 8 χλμ νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες στη Νότια Εύβοια.

seismos1

Μετά τα 4,3 Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή, 15 περίπου λεπτά αργότερα, σημειώθηκαν μικρότερης ισχύος μετασεισμοί κάτω των 3 Ρίχτερ.

Επιπλέον, λίγα λεπτά πριν από τη δόνηση που έγινε αισθητή και στην Αττική, καταγράφηκαν σεισμοί πιο μικρής έντασης, μεγέθους 1,9 και 1,5 Ρίχτερ.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κάνει λόγο για δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

euromesogeiako2

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο σεισμός που καταγράφηκε το απόγευμα της Τετάρτης ενδεχομένως να εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία μετά την ισχυρή δόνηση των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια πριν από δύο, περίπου, εβδομάδες.

Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ

Υπενθυμίζεται ότι σεισμός 5 Ρίχτερ είχε σημειωθεί το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου, στις 22.06 στην Εύβοια.

Το εστιακό βάθος ήταν 8,9 χιλιόμετρα, και επίκεντρο 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων στη νότια Εύβοια.

Σε διάστημα 45 λεπτών μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ είχαν σημειωθεί στην ίδια περιοχή ακόμη έξι σεισμικές δονήσεις με την μεγαλύτερη να φθάνει τα 3,2 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το πρωί της ίδια ημέρας, το άγνωστο ρήγμα έδωσε σεισμό 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δύο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

Λέκκας για τον σεισμό: Μπαίνουμε σε περίοδο κανονικότητας στην περιοχή

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο κανονικότητας στην περιοχή, είναι θετικό να έχουμε τέτοια μεγέθη», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας.

«Ο σεισμός είχε ένα μέγεθος της τάξεως των 4,3 βαθμών. Εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή στην οποία είχαμε την εκδήλωση του σεισμού των 5,1 βαθμών στις 29 Νοεμβρίου» πρόσθεσε.

«Θεωρείται τουλάχιστον σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις, ένα γεγονός που εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία και έχουμε να κάνουμε με ακόμη περισσότερο απομείωση της ενέργειας που υπάρχει στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μία περίοδο κανονικότητας (…) Είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλους σεισμούς στα ίδια μεγέθη και θα έλεγα ότι είναι και θετικό να έχουμε, γιατί θα εκτονωθεί πολύ γρήγορα η δύναμη» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.

Πηγή: politisonline.com