Πτώση- ρεκόρ έως και 19% της αξίας των κατώτατων μισθών καταγράφει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), αναλύοντας τα στοιχεία της ΕUROSTAT.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών κατώτατων μισθών αυτόν τον αιώνα, όπως διαπίστωσε η ΣΕΣ.

Αδηφάγος πληθωρισμός

Οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο!

Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί 4,8% κατά μέσο όρο, αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να αγωνίζονται για τα βασικότερα έξοδα διαβίωσης όπως είναι τα τρόφιμα, το ενοίκιο και η ενέργεια.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από το 2000, με την αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών να υποχωρεί κάτω από το μηδέν και αυτή η μείωση είναι σημαντικά υψηλότερη – στο απόγειο της λιτότητας το 2012, η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών ήταν στο 0,7%.

Οι πραγματικοί κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι στη Λετονία (-19%), Τσεχία και Εσθονία (-10%) και Σλοβακία (-8%).

Το ζήτημα, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν συνυπολογιστεί ότι ήδη πριν από την έναρξη της κρίσης τιμών, σχεδόν ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ε.Ε. των 27 κινδύνευε από τη φτώχεια και 7 στους 10 εργαζόμενους με κατώτατο μισθό ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα.

Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat από τη ΣΕΣ γίνεται εν όψει της αυριανής τελικής ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.

Η ΓΣΕΕ αναφορικά με το περιεχόμενο της οδηγίας αυτής επισημαίνει ότι:

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ελέγχουν και να εξακριβώνουν την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη και το κόστος διαβίωσης

Την υποχρέωση των κρατών-μελών να προωθήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να καταπολεμήσουν τη διάλυση των συνδικάτων και για τις χώρες με κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων κάτω του 80% να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για τη στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων,

Την ενίσχυση της συμμετοχής των συνδικάτων στον καθορισμό και την επικαιροποίηση των νόμιμων κατώτατων μισθών,

Την απαίτηση για τις εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις να σέβονται το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις Συμβάσεις 87 και 98 της ΔΟΕ.

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΣΕΕ, καλεί την Κυβέρνηση να κατανοήσει επί της ουσίας το περιεχόμενο της οδηγίας και να ξεκινήσει σε συνεργασία με τους φορείς εκπροσώπησης (ΓΣΕΕ- Εργοδοτικές Οργανώσεις) τη διαδικασία αποκατάστασης του Εργατικού Δικαίου και των Συλλογικών Συμβάσεων.

Πηγή: politisonline.com