Ο ΟΗΕ ήρε το  εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ιράν μετά από απαγόρευση 13 χρόνων, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και η Τεχεράνη πλέον, ετοιμάζεται για… παραγγελίες.

Μια «ιστορική» απόφαση

Το ιρανικό ΥΠΕΞ χαιρέτησε την άρση του εμπάργκο, με τον υπουργό, Τζαβάντ Ζαρίφ, να την περιγράφει ως «ιστορική» και να υπογραμμίζει ότι «η κανονικοποίηση της αμυντικής συνεργασίας του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο είναι μια νίκη στο δρόμο για την συνεργασία και την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας».

Κίνα και Ρωσία αναμένεται να είναι οι πρώτες χώρες που θα κάνουν αμυντικές προσφορές στο Ιράν, αν και τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν υπερβολές και σαφώς δεν θα μπορέσει να συναγωνιστεί τους αμυντικούς προϋπολογισμούς χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Όχι σε «μη συμβατικά όπλα»

Επίσης ο Ζαρίφ ξεκαθάρισε ότι «μη συμβατικά όπλα, όπλα μαζικής καταστροφής και τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα» δεν έχουν θέση στα σχέδια του Ιράν και στους αμυντικούς σχεδιασμούς του, στέλνοντας μήνυμα και προς τη Δύση, η οποία ανησυχεί για την άρση του εμπάργκο.

Οι ΗΠΑ είχαν επιχειρήσει να ανανεωθεί η απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τεχεράνη, ωστόσο  ήταν οι Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, που είχαν απορρίψει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον, καθώς θεωρούν ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας λειτουργεί αποτρεπτικά για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Πηγή: politisonline.com