Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές του 2023 που πραγματοποιούνται στη χώρα μας αποφάσισε να αφιερώσει σήμερα, Κυριακή (25/6) η Google το doodle της.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί της 25ης Ιουνίου για τις εθνικές εκλογές 2023.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα και αμέσως μετά θα αρχίσουν να φτάνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα μικρότερα τμήματα που έχουν λιγότερους εγεγγραμένους ψηφοφόρους.

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης.

Ακριβώς στις 19:00, μόλις κλείσουν οι κάλπες μια γεύση του εκλογικού αποτελέσματος θα δώσει το μεγάλο exit poll που θα παρουσιάσουν τα τηλεοπτικά κανάλια.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν πιο γρήγορα καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, χωρίς σταυρούς προτίμησης, ενώ έως τις 21:00 θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για το εάν το πρώτο κόμμα έχει πετύχει αυτοδυναμία.

Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Συνολικά από τις 300 έδρες οι 3 θα προκύψουν από τους κατοίκους εξωτερικού.

Οι πολίτες ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα σε φυσική και σε ηλεκτρονική μορφή ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας. Στα διαδικαστικά, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προσέξουν, καθώς θα ψηφίσουν αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν σημειωθεί σταυρός, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Πηγή: politisonline.com