Ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ισπανία ξεκίνησε έρευνα γιατί 60 μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί σε φουσκωτό με προορισμό τα Κανάρια Νησιά χρειάστηκε να περιμένουν περισσότερες από 12 ώρες για να διασωθούν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Οι επιβάτες του σκάφους, το οποίο αντιμετώπισε δυσκολίες στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Σαχάρας το απόγευμα της Τρίτης, απηύθυναν έκκληση για βοήθεια. Μόνο την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε μαροκινό σκάφος διάσωσης και παρέλαβε 24 άτομα.

Δύο ΜΚΟ, η Walking Borders και η Alarm Phone, κατηγόρησαν τις ισπανικές και μαροκινές αρχές ότι δεν ενήργησαν γρήγορα, αναφέρει ο Guardian. Εκπρόσωπος της Walking Borders είπε μάλιστα ότι αυτή η μακρά αναμονή συνιστά «βασανιστήριο».

Σήμερα Παρασκευή ήλθε στο φως ηχητικό υλικό που επιβεβαίωνε ότι οι ισπανικές αρχές είχαν αφήσει την επιχείρηση διάσωσης στους Μαροκινούς. Εν τω μεταξύ η ισπανική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες και τις διαδικασίες διεθνούς συντονισμού για τη θαλάσσια έρευνα και διάσωση».

Η Ισπανία ανέφερε ότι το σκάφος είχε εντοπιστεί σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που μοιράστηκαν η Ισπανία και το Μαρόκο και ότι αποφασίστηκε ότι το Μαρόκο να αναλάβει τη διάσωση, καθώς το σκάφος βρισκόταν 88 μίλια από τα Κανάρια και μόλις 40 μίλια από τη Λααγιούν, την πρωτεύουσα της Δυτικής Σαχάρας.

Ισπανός πιλότος είχε πετάξει στη θαλάσσια περιοχή και είδε ότι το πλοίο δεν είχε βυθιστεί και ότι δεν υπήρχε κανείς στο νερό. Ενημέρωσε δε τη βάση του ότι ήταν μέσα στην ισπανική SAR (ζώνη έρευνας και διάσωσης), ωστόσο του είπαν ότι το Μαρόκο θα αναλάβει τη διάσωση λόγω της θέσης του σκάφους.

Στη συνέχεια, ο πιλότος διατάχθηκε να επιστρέψει στη βάση, όπως και ισπανικό ναυαγοσωστικό σκάφος, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από το φουσκωτό.

Έχουν ανασυρθεί οι σοροί ενός άνδρα και ενός παιδιού έχουν ανασυρθεί, αλλά περισσότεροι από 30 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι, πιθανόν όμως έχουν πνιγεί.

Πηγή: politisonline.com