Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που κόστιζε τη ζωή σε 57 άτομα. Ήδη ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας έχει προφυλακιστεί, την ώρα που στο κάδρο μπαίνουν νέα πρόσωπα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η έρευνα των δικαστικών αρχών σε αυτή τη φάση προσανατολίζεται σε τουλάχιστον 3-4 άτομα που υπηρεσιακά βρίσκονται πάνω από τον σταθμάρχη της Λάρισας και φέρεται να έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης για τα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα.

Μάλιστα, όπως εκτιμάται, τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις με άσκηση ποινικών διώξεων και σε νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στην τραγωδία.

Παράλληλα, μείζονος σημασίας αναμένεται να είναι και οι πραγματογνωμοσύνες που έχουν διαταχθεί από εισαγγελικής πλευράς και διενεργούνται ήδη για τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη. Πρόκειται για δύο δικαστικούς πραγματογνώμονες, οι οποίοι, από την επομένη κιόλας του δυστυχήματος, έχουν οριστεί και σύντομα αναμένεται να δώσουν τις πρώτες εκτιμήσεις τους στις δικαστικές αρχές.

Τέσσερις συμβάσεις στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας

Την ίδια ώρα, τέσσερις συμβάσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Εισαγγελίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, είχαν ξεκινήσει έρευνες για συμβάσεις εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, ανατάξεις, σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση.

Πρόκειται για συμβάσεις που είχαν υπογραφεί η μία το 2005, άλλες δύο το 2013 και μία ακόμα το 2015. Η κάθε μία αφορούσε άλλο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου, με ερευνώμενα αδικήματα την απιστία και την ηθική αυτουργία στην απιστία.

Ειδικότερα, για την επίμαχη σύμβαση 717 της τηλεδιοίκησης, οι εισαγγελικές αρχές είχαν προβεί σε αρχειοθέτηση της έρευνας, όμως τελικά ανασύρθηκε από το αρχείο, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία, και πλέον ερευνάται από τον Ευρωπαίο εισαγγελέα.

Πλέον, με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης θα διερευνήσει και τις υπόλοιπες καταγγελίες που ήρθαν στο φως μετά το τραγικό δυστύχημα για καθυστερήσεις και μη υλοποίηση των συμβάσεων εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος εποπτεύει την έρευνα μετά την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, προσανατολίζεται στο να υποβάλει αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας των εφετών Λάρισας, ώστε να οριστεί εφέτης ανακριτής για τη συνέχεια της ανάκρισης.

Ανοίγει ξανά ο φάκελος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017 με τους 4 νεκρούς

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε τη δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2017, που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απέστειλε έγγραφο στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, με το οποίο ζητεί να του διαβιβαστεί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί τότε, προκειμένου να τη μελετήσει και να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να ανοίξει νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν του 2017, υπό το φως των νέων δεδομένων μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Πηγή: politisonline.com