Ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου με τη νέα έκδοση 15ετούς ομολόγου, του οποίου η επανέκδοση ολοκληρώθηκε επιτυχώς, καθώς το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τους επενδυτές 2 δισεκατομμύρια ευρώ με μειωμένο επιτόκιο 1,17% σε σχέση με εκείνο που είχε επιτευχθεί το Φεβρουάριο (1,9%).

Στη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, το οποίο άνοιξε νωρίς το πρωί της Τετάρτης καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή την επανέκδοση ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε: 

«Η υψηλή ζήτηση και η εξαιρετική ποιότητα της σημερινής έκδοσης, καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Συγχαίρω, για ακόμη μία φορά τον ΟΔΔΗΧ, για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά του.

Η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας.

Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα-βήμα βελτίωση της ισχύος της Πατρίδας μας. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες. Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο, με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά».

Ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου με την επανέκδοση

Η χώρα έχει ήδη αξιοποιήσει τις αγορές χρέους άλλες τέσσερις φορές φέτος, αντλώντας συνολικά 10 δισεκατομμύρια ευρώ: μέσω της έκδοσης 2,5, δις ευρώ μέσω 15ετων ομολόγων το Φεβρουάριο με επιτόκιο 1,91%, 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω 7ετων ομολόγων με επιτόκιο 2% τον Απρίλιο, 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω 10ετων ομολόγων με επιτόκιο 1,57% τον Ιούνιο και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω 10ετων ομολόγων με επιτόκιο 1,22% τον Σεπτέμβριο.

Μετά την επιτυχημένη επανέκδοση του 15ετους ομολόγου και την παράλληλη αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων (σε 13 δισ. Ευρώ έναντι 10 δις ευρώ το Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δισ. Ευρώ από SMP / ANFA) εκτιμάται ότι καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης Covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα σε περίπου 38 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, από το συνολικό ποσό, τα 15,7 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται κυρίως από προηγούμενες εκταμιεύσεις του ESM, αποτελούν το λεγόμενο σκληρό μαξιλάρι των αποθεματικών, και η εκταμίευση μέρους αυτών προϋποθέτει την έγκριση των επίσημων-πιστωτών της χώρας.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 324 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,91% από 0,82% χθες έναντι -0,597% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,507% από 1,43% .

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρω/δολαρίου κυμαίνονταν στο 1,1876 δολ. από 1,182 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1852 δολ.

Πηγή: politisonline.com