Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται ότι έστειλε επιστολή με αποδέκτες τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, πλην Ελλάδας και Κύπρου, στην οποία εκθέτει τις προσωπικές του θέσεις αλλά και μια σειρά αξιώσεων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η εν λόγω επιστολή στάλθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε για την 1η Οκτωβρίου.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος»

Κατά το δημοσίευμα του «Φ», ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζει το γνωστό τουρκικό αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίζεται ότι την ένταση την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Μάλιστα αναφέρθηκε στις δράσεις της Λευκωσίας από το 2003 και εντεύθεν (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις), κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία, ότι αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης).

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερρντογάν παρουσιάζεται ως «ειρηνοποιός» και αναφέρει πολλές φορές πως είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

Διαμοιρασμός του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση του Κυπριακού

Στην επιστολή Ερντογάν διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι «προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού», και στη συνέχεια σπεύδει να εξηγήσει και το λόγο: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

Πηγή: politisonline.com