Συγκλονιστικές Διαστάσεις της Κλιματικής Αλλαγής για την Υγεία μέσω των Πυρκαγιών

Συγκλονιστικές Διαστάσεις της Κλιματικής Αλλαγής για την Υγεία μέσω των Πυρκαγιών

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο καπνός από δασικές πυρκαγιές αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον 12.000 θανάτους ετησίως. Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από τη ρύπανση που προκαλεί ο καπνός σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας.

Όπως αναφέρει μελέτη, η υπερθέρμανση έχει οδηγήσει σε αύξηση κατά 16% της έκτασης που καίγεται παγκοσμίως μεταξύ 2003 και 2019. Παράλληλα, έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Chae Yeon Park από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας, υπολόγισε ότι σχεδόν 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την εισπνοή PM2.5, των μικροσκοπικών σωματιδίων που παράγονται από τις πυρκαγιές και μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και στο αίμα.

Η μελέτη εντόπισε τη σύνθετη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις δασικές πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες ενέργειες όπως η εκκαθάριση γης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία μοντέλα παγκόσμιας βλάστησης και φωτιάς, συγκρίνοντάς τα υπό τις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες με ένα μοντέλο χωρίς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η υπερθέρμανση οδηγεί σε αύξηση των θανάτων από τους καπνούς των πυρκαγιών, με διαφορετικούς παράγοντες να επηρεάζουν σε κάθε περιοχή.

Η καθηγήτρια Hilary Bambrick, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, επισήμανε ότι εκατομμύρια άνθρωποι από την Αυστραλία εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης κατά τη διάρκεια των σοβαρών πυρκαγιών το 2019 και το 2020, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους και ενδέχεται να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία.

Επιπλέον, μια διαφορετική μελέτη καταδεικνύει ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πυρκαγιών στις περιοχές της Αυστραλίας, τη Σιβηρία και τις αφρικανικές σαβάνες. Ο Seppe Lampe από το Vrije Universiteit Brussel υπογράμμισε ότι, παρά τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που περιορίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών, η κλιματική αλλαγή παραμένει ένας αυξανόμενος παράγοντας κινδύνου.

Πηγή: tanea.gr