Η ημερίδα που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου θα εστιάσει στον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για την ανάπτυξη μιας καθαρής και ανεξάντλητης πηγής ενέργειας, γιορτάζοντας τα 25 χρόνια του ελληνικού προγράμματος πυρηνικής σύντηξης. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αμφιθέατρο Ι. Δρακόπουλος, από τις 09.30 έως τις 17.00.
Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι της κοινοπραξίας EUROFusion, οι οποίοι θα αναλύσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αξιοποίηση της σύντηξης, καθώς και ερευνητές από ελληνικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε διάφορους τεχνικούς τομείς.
Η πυρηνική σύντηξη, που είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ελαφριά άτομα ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό ακραίες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας για να σχηματίσουν βαρύτερα στοιχεία όπως το ήλιο, έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών, μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει και να διατηρήσει τις αντιδράσεις σύντηξης ώστε το σύστημα να παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει.
Σημαντική αναφορά θα γίνει και στις προοπτικές που διανοίγονται για τους ιδιωτικούς φορείς και την ελληνική βιομηχανία στην προσπάθεια παραγωγής ενέργειας μέσω αυτής της τεχνολογίας. Ο Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας, ITER, που κατασκευάζεται στο Κανταράς της Γαλλίας, αποτελεί το μεγαλύτερο σχέδιο πειραματικής σύντηξης που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη δεκαετία.
Από ελληνικής πλευράς, στο πρόγραμμα EUROFusion συμμετέχουν ο Δημόκριτος, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ, τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο καθώς και το ΙΤΕ.
Πηγή: tanea.gr