Η περίεργη απουσία τυφώνων κοντά στον ισημερινό: Η επίδραση της δύναμης Coriolis

Η περίεργη απουσία τυφώνων κοντά στον ισημερινό: Η επίδραση της δύναμης Coriolis

Οι κυκλώνες, οι τυφώνες και οι καταιγίδες είναι κατά βάθος το ίδιο φαινόμενο: τροπικές καταιγίδες. Ωστόσο, η ονόμασή τους ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή στην οποία εμφανίζονται. Συγκεκριμένα, στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βορειοανατολικό Ειρηνικό ονομάζονται «κυκλώνες», στον Δυτικό Ειρηνικό «τυφώνες» και στον Ινδικό Ωκεανό πάλι «κυκλώνες».

Ένας από τους λόγους που οι τυφώνες σπάνια πλησιάζουν τον ισημερινό είναι η αδυναμία ανάπτυξης της απαραίτητης περιστροφής, που απαιτεί ο σχηματισμός τους. Αυτή η περιστροφή, γνωστή και ως Coriolis effect, είναι πολύ ασθενής κοντά στον ισημερινό. Καθώς η Γη περιστρέφεται, η εναλλαγή του στροβιλισμού του αέρα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία αυτών των καταιγίδων, και όταν η ατμόσφαιρα βρίσκεται κοντά στον ισημερινό, η έλλειψη αυτής της δύναμης αποτρέπει τη δημιουργία τυφώνων.

Οι τυφώνες είναι μεγάλες περιστρεφόμενες τουρμπίνες που τροφοδοτούνται από ζεστό και υγρό αέρα. Ο ζεστός αέρας πάνω από τα θερμά νερά της θάλασσας προκαλεί την ανοδική κίνηση του αέρα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία χαμηλής πίεσης από κάτω. Αυτή η διαδικασία προκαλεί την σταδιακή είσοδο αέρα, με τη βοήθεια των ανέμων, η οποία οδηγεί στην περιστροφή της καταιγίδας. Τα σύννεφα που δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία ρίχνουν βροχή και απελευθερώνουν θερμότητα στην επιφάνεια.

Εν κατακλείδι, οι τυφώνες απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες για να σχηματιστούν, οι οποίες δεν είναι παρούσες κοντά στον ισημερινό, γεγονός που καθιστά σπάνιες τις εμφανίσεις τους σε αυτές τις περιοχές.

Πηγή: tanea.gr