Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πρόσφατα απομεινάρια ενός αρχαίου θαλάσσιου πυθμένα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Daily Mail, αυτός ο αρχαίος πυθμένας είναι πιθανώς τμήμα μιας μεγαλύτερης τεκτονικής πλάκας που αποσπάστηκε και βυθίστηκε στα βάθη της Γης πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια.
Ο θαλάσσιος πυθμένας αναφέρεται στην κατώτατη επιφάνεια του ωκεανού και αποτελεί το θεμέλιο του ωκεάνιου περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει διάφορα γεωλογικά χαρακτηριστικά, όπως υποθαλάσσια βουνά, κοιλάδες και πεδιάδες, παρέχοντας περιαφήσεις για τις γεωλογικές, βιολογικές και κλιματικές διαδικασίες της Γης.
Η ανακάλυψη αυτού του αρχαίου πυθμένα αμφισβητεί τις υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με την εσωτερική δομή της Γης. Όπως σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζιντσουάν Γουάνγκ, «Η ανακάλυψή μας ανοίγει νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς το βάθος της Γης επηρεάζει αυτό που βλέπουμε στην επιφάνεια». Οι ερευνητές παρατήρησαν μια περιοχή πάχους 12 μιλίων και μήκους 1.200 μιλίων, που αντιστοιχεί στη μεταβατική ζώνη του μανδύα, η οποία χωρίζει τον ανώτερο από τον κατώτερο μανδύα.
Κάποια από τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης προτείνουν ότι οι ωκεάνιες πλάκες βυθίζονται στον μανδύα πιο αργά από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το υλικό στην περιοχή αυτή βυθίζεται με περίπου τη μισή ταχύτητα από την αναμενόμενη, γεγονός που υποδεικνύει ότι η μεταβατική ζώνη του μανδύα μπορεί να λειτουργεί ως φράγμα, επιβραδύνοντας την κίνηση του υλικού.
Ο νεοανακαλυφθείς θαλάσσιος πυθμένας μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη Μεγάλη Επαρχία Χαμηλής Διατμητικής Ταχύτητας του Ειρηνικού (LLSVP), μια περιοχή που έχει εξεταστεί εκτενώς από τους επιστήμονες. Η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι ο αρχαίος θαλάσσιος πυθμένας ίσως έχει διασπάσει αυτήν την περιοχή, προσφέροντας μια πιθανή εξήγηση για τις ανωμαλίες της.
Η ομάδα πρόκειται να επεκτείνει την έρευνά της σε άλλες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου χάρτη των αρχαίων ζωνών καταβύθισης. Αυτές οι ζώνες έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην επιφάνεια όσο και στο εσωτερικό της Γης. «Αυτό είναι μόνο η αρχή», τόνισε ο Γουάνγκ.
Πηγή: tanea.gr