Η δημοκρατία λαβώθηκε αλλά νίκησε τελικά στις ΗΠΑ, όπου το Κονγκρέσο επικύρωσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Το Αμερικανικό Κονγκρέσο προέβη στην επικύρωση της εκλογικής νίκης των Δημοκρατικών, συνεδριάζοντας από τις τρεις τα ξημερώματα, με κατεπείγουσες διαδικασίες, λόγω της πρωτοφανούς εισβολής, που πραγματοποίησαν στο Καπιτώλιο φανατικοί και ακραίοι οπαδοί του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που όπως όλα δείχνουν ήταν και ο υποκινητής της πρώτης στην ιστορία, απόπειρας πραξικοπήματος στις ΗΠΑ.

Οι εργασίες του Κογκρέσου είχαν διακοπεί, για αρκετές ώρες μετά την εισβολή των φανατικών υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Η επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις, ήρθε έπειτα από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν , έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ , κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία διακόπηκε από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως ήταν ο Μάικ Πενς και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ, εκείνος που έδωσε την εντολή να παρέμβει η Εθνοφρουρά, στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να καταστείλει τα πρωτοφανή γεγονότα στο Καπιτώλιο, από τα οποία είχαμε τέσσερις νεκρούς, έναν 24χρονο να δίνει μάχη για τη ζωή του και 52 συλλήψεις.

Το σώμα αρχικά απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα, απορρίπτοντας την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6.

Ακολούθησε η επίσης με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωση της εκλογής στη Πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου οι γερουσιαστές υπερψήφισαν με 92 ψήφους υπέρ και 7 κατά.

Πηγή: politisonline.com