Επικυρώθηκε σήμερα και τυπικά, στη διάρκεια των εργασιών του Eurogroup, η προσχώρηση της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ.

Η βαλκανική χώρα έχει ήδη υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου και έγινε το 20ο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «η Κροατία προσχωρεί στη ζώνη του ευρώ καθώς και στη ζώνη Σένγκεν μόλις μια δεκαετία αφότου έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόλις τρεις δεκαετίες αφότου έγινε ανεξάρτητη χώρα. Η Κροατία έχει διανύσει πολύ δρόμο με ταχύτητα ρεκόρ. Τώρα συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη -πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ- και μεταξύ εκείνων με ισχυρότερες προβλέψεις ανάπτυξης για φέτος».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «ως μέλος της ευρωζώνης, η Κροατία θα ενταχθεί επίσης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στο εξής θα λάβει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

«Η Κροατία μπαίνει στη ζώνη του ευρώ σε μια δύσκολη στιγμή. Αν και οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, οι υψηλές τιμές ενέργειας και ο πληθωρισμός επηρεάζουν τις οικονομίες μας διαφορετικά, όλοι αντιμετωπίζουμε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και παρόμοιες προκλήσεις. Οι οικονομίες μας προβλέπεται να επιβραδυνθούν τους επόμενους μήνες», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου.

Πηγή: politisonline.com