Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, φαίνεται να διατηρεί επιφυλάξεις σε σχέση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από τον έως τώρα γνωστό ιό.

Ο Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στα αυριανά φύλλα των εφημερίδων του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland/RND), επεσήμανε ότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλες τις δηλώσεις του κ. Τζόνσον με εξαιρετική προσοχή.

Αν, εν τούτοις, αληθεύει η δήλωσή του ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από τον προηγούμενο ιό, τότε αυτό σημαίνει μόνο ότι τα μέτρα προστασίας μας είναι κατά 70% πιο σημαντικά».

Οι μεταλλάξεις ιών είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και σύνηθες

«Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού είναι να περιοριστούν οι επαφές και να τηρούνται οι κανόνες απόστασης και υγιεινής. Το γεγονός ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Αγγλία οφείλεται κυρίως στην αμέλεια των ανθρώπων εκεί. Οι μεταλλάξεις ιών είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και τις βλέπουμε επίσης ξανά και ξανά σε άλλους παθογόνους ιούς», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Μόνον η φαρμακευτική εταιρεία Biontech έχει ήδη δοκιμάσει το εμβόλιό της σε 19 μεταλλάξεις κορωνοϊού και το εμβόλιο έδρασε σε καθεμία από αυτές τις παραλλαγές. Η μετάλλαξη επηρεάζει μόνο μέρος μιας πρωτεΐνης στην επιφάνεια του ιού, αλλά το εμβόλιο στοχεύει σε όλη την πρωτεΐνη», υπογράμμισε στη συνέντευξή του.

Πηγή: politisonline.com