Σε συνολικά 374 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα χθες 12η επέτειος της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από αστυνομικούς. Πολίτες επιχειρούσαν να προσεγγίσουν το αποκλεισμένο μνημείο στο σημείο της δολοφονίας του αγοριού, προκειμένου να αποθέσουν λίγα λουλούδια στην μνήμη του και οι προσαγωγές έγιναν με την κατηγορία της παραβίασης των μέτρων προστασίας από την πανδημία, ενώ οι 135 από αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι προσαγωγές και οι συλλήψεις αφορούν άτομα που είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν εντάσεις, καθώς το μνημείο ήταν αποκλεισμένο και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να το προσεγγίσει, ούτε καν για να αποθέσει λίγα λουλούδια.

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Προσαγωγές ατόμων από την πλατεία Εξαρχείων - Αποκλεισμένο το μνημείο του - Ειδήσεις - Athens magazine

Η ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται, ότι απέτρεψε συνολικά δώδεκα αιφνιδιαστικές απόπειρες συγκεντρώσεων.

Ανάμεσα στα άτομα που προσήχθησαν από την αστυνομία ήταν και οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής, κατέθεσαν επίσης μηνύσεις κατά του αστυνομικού διευθυντή, για την άδικη προσαγωγή τους.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ορισμένοι από τους προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Επέτειος Γρηγορόπουλου: 374 προσαγωγές στην Αθήνα - 135 οι συλλήψεις της ΕΛΑΣ

Διαμαρτυρία Βερβεσού για προσαγωγές δικηγόρων στα Εξάρχεια

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αρχές, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές και τις συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν χθες στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια.

Γρηγορόπουλος: Ελεύθεροι οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης [vids & pics] | Flash.gr

«Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΑ.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ζήτησε παράλληλα, να τηρηθεί άμεσα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικηγόρους.

Ασέβεια στη μνήμη Γρηγορόπουλου: Άνδρας των ΜΑΤ πήρε λουλούδια από το μνημείο και τα κατέστρεψε – διαφορετικό

ΕΔΕ για τον αστυνομικό των ΜΑΤ που βανδαλίζει λουλούδια από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Την ίδια ώρα, έρευνα διέταξε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την πειθαρχική τιμωρία αστυνομικού των ΜΑΤ. Ο αστυνομικός έχει καταγραφεί σε βίντεο να χτυπάει, χάριν αστεϊσμού, συνάδελφό του με ανθοδέσμη, την οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, πήρε από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου την είχε αφήσει πολίτης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να διαταχθεί και ΕΔΕ σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Για το θέμα αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

 Δείτε το Video:

Αστυνομικοί των ΜΑΤ εφοδιασμένοι με κάμερες

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν από την ΕΛΑΣ, για πρώτη φορά οι άνδρες των ΜΑΤ ήταν εφοδιασμένοι με φορητές κάμερες που στηρίζονται σε κοντάρι που κρατά αστυνομικός της διμοιρίας.

Επέτειος Γρηγορόπουλου: 135 συλλήψεις, σχεδόν 400 προσαγωγές - Πρεμιέρα για τις κάμερες στα ΜΑΤ

Σε περίπτωση ενεργοποίησης τους, το πλήθος θα ενημερώνεται, ενώ η κάμερα θα έχει τη δυνατότητα απευθείας μετάδοσης της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας.

Πηγή: politisonline.com