Ταυτόχρονα το «άνοιγμα» του προγράμματος των εμβολιασμών για τους πολίτες άνω των 30 ετών αναμένεται να οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό, στα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να προστατευθούν από τον κορωνοϊό  και να συνεχίσουν με ασφάλεια την εργασία τους, χωρίς τον κίνδυνο της μόλυνσης.

Εστίαση: Άμεσα οι εγκρίσεις και οι εκταμιεύσεις των επιδοτήσεων ύψους 330 εκατ. ευρώ

«Ο κύβος ερρίφθη»: Μέσα Μαΐου, ανοίγει το ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις εστίασης

Μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξει και το επιδοτούμενο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για τις  επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λ.π) που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες της λειτουργίας τους, μετά την επανεκκίνηση.

  • Η επιδότηση για κεφάλαιο κίνησης θα φθάνει το 7% του τζίρου της επιχείρησης (του κύριου ΚΑΔ ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) για το έτος 2019.
  • Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που προβλέπεται από το πρόγραμμα είναι 100.000 ευρώ.

Εστίαση : Όλα τα νέα μέτρα ύψους 330 εκατ. για τη στήριξη του κλάδου – Οι δικαιούχοι και τα ποσά - to10.gr

Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν επιδότηση έως και 100.000 ευρώ!

Γενναία ενίσχυση προβλέπεται και τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2019 ή το 2020, σύμφωνα με ένα μαθηματικό τύπο που θα συνυπολογίσει τις ημέρες λειτουργίας τους.

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στην εστίαση. Επίσης μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις franchise εφόσον πληρούν ορισμένα κανονιστικά κριτήρια του ΕΣΠΑ.

Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα πρέπει να παρουσιάζει μείωση του τζίρου της το 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, η πτώση το τζίρου υπολογίζεται με βάση τις ημέρες λειτουργίας.

Επιχειρήσεις κλάδου εστίασης που συστάθηκαν εντός του 2020 μπαίνουν στο πρόγραμμα.

Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020, θα αντιμετωπισθούν ως να συστάθηκαν το 2020.

Εστίαση: Αυτό είναι το νέο πακέτο στήριξης | Moneyreview.gr

Μέχρι πότε μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλουν αιτήσεις

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Με την υποβολή της αίτησης η αξιολόγηση θα είναι άμεση και εφόσον αυτή εγκρίνεται  θα εκταμιεύεται η επιχορήγηση η οποία πρέπει να αναλωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το πρόγραμμα έχει τεθεί υπόψη των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόλις εγκριθεί θα ανακοινωθεί η ημερομηνία για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων.

Πηγή: politisonline.com