Έντονες ανησυχίες έχει δημιουργήσει στην Αττική η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα,  καθώς τα νοσοκομεία δέχονται ισχυρές πιέσεις, με τα κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά να αγγίζουν και να ξεπερνούν τον τετραψήφιο αριθμό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΜΕΘ είναι πλέον πλήρεις και οι εισαγωγές ανεβαίνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς, την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απευθύνει δραματική έκκληση για ενίσχυση του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς, απο τους οποίους λίγοι μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για στελέχωση.

Το Σύστημα Υγείας της χώρας μας έχει ανάγκη από Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Επισημαίνεται ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ 50 γιατροί, ενώ η ανάγκη του ΕΣΥ κάνει λόγο για 200 γιατρούς.

Στα ύψη τα νέα κρούσματα

Στο μεταξύ, στο «κόκκινο» βίσκεται για μια ακόμη ημέρα η Αττική σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την τελευταία ημέρα, όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Από τα 2.535 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες για όλη την Ελλάδα, στην Αττική είναι τα 1.237. Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αττική ανιχνεύθηκαν τα 160, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών τα 156, στο κέντρο της Αθήνας τα 318 και στον Πειραιά 196. Από εκεί και πέρα, στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 252 νέα κρούσματα, 138 ακόμα στην Αχαΐα και 52 στην Εύβοια.

Διαφωνία γιατρών-κυβέρνησης

Το βράδυ του Σαββάτου Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε εκτάκτως το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». Η επίσκεψη του υπουργού στο Γενικό Κρατικό πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τους ιατρικούς συλλόγους. Σημειώνεται ότι κυβέρνηση και ιατρικοί σύλλογοι δεν συμφώνησαν στην ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς και λόγω αυτού, το απόγευμα της Κυριακής θα υπάρξουν ανακοινώσεις αναφορικά με την επιστράτευση ιατρικού προσωπικού.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο «Γεννηματάς», ο κ. Κικκίλιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς.

Β. Κικίλιας: Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει

Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σημαντικός αριθμός γιατρών διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις,καθώς θεωρούν ότι μένουν ακάλυπτοι για τυχόν ιατρικά λάθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης παροχής υπηρεσιών τους στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Πηγή: politisonline.com