Ένας 50χρονος άνδρας, ύποπτος ως ο εγκέφαλος μιας συμμορίας διακινητών μεταναστών, που εμπλέκεται στον θάνατο 39 Βιετναμέζων μεταναστών οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε φορτηγό-ψυγείο κοντά στο Λονδίνο το 2019, ομολόγησε σήμερα την ενοχή του για ανθρωποκτονίες εξ αμέλειας.

Η ποινή στον Μάριους Μιχάι Ντρετζίτσι, Ρουμάνος υπήκοος, θα του επιβληθεί σε ακροαματική διαδικασία, σε ημερομηνία που θα οριστεί αργότερα. Ο Ντρετζίτσι τέθηκε υπό κράτηση μετά την εμφάνισή του στο δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο.

Οι 39 Βιετναμέζοι μετανάστες – οι μικρότεροι από τους οποίους ήταν δύο 15χρονα αγόρια – πέθαναν από ασφυξία σε κοντέινερ, καθώς μεταφέρονταν σε αυτό που ήλπιζαν ότι θα ήταν μια καλύτερη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το φρικτό συμβάν κατέδειξε τότε τη λειτουργία δικτύων παράνομης μετανάστευσης.

Αρχηγοί της συμμορίας, ο Ρόναν Χιουζ, ένας 41χρονος οδηγός φορτηγού από τη Βόρεια Ιρλανδία, και ο Γκεόργκε Νίκα, ένας 43χρονος Ρουμάνος υπήκοος, που κατηγορούνται ως οργανωτές της παράνομης διακίνησης, καταδικάστηκαν τον Ιανουάριο του 2021 σε 20 και 27 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας και παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Ο Μορίς Ρόμπισον, που οδηγούσε το φορτηγό όταν ανακαλύφθηκαν τα πτώματα, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και τέσσερις μήνες κάθειρξη. Ο Έιμον Χάρισον, ο 24χρονος οδηγός που είχε μεταφέρει το κοντέινερ στο βελγικό λιμάνι Ζεμπρίγκε, και είχε ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την παρουσία των μεταναστών μέσα στο κοντέινερ, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη.

Η υπόθεση οδήγησε σε νομικές διαδικασίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας Βιετναμέζος που κατηγορήθηκε ότι ήταν αρχηγός του βελγικού πυρήνα του δικτύου καταδικάστηκε στις αρχές του 2022 σε 15 χρόνια κάθειρξη από το ποινικό δικαστήριο της Μπριζ, ενώ η γαλλική δικαιοσύνη έδωσε εντολή για τη δίκη 19 ανδρών που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε ένα μεγάλο δίκτυο που διακινούσε παράνομα μετανάστες από το Βιετνάμ στην Ευρώπη.

Πηγή: politisonline.com