Ενισχυμένα κίνητρα για στροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν ανοίξει η χειμερινή σεζόν. 

Με τα σημερινά δεδομένα, το ερώτημα φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης είναι μάλλον ρητορικό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει στο οικονομικό επιτελείο, τα επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου ισοδυναμούν με αγορά πετρελαίου θέρμανσης 10-12 ευρώ το λίτρο και είναι προφανές ότι για να ανατραπεί αυτή η ισορροπία, οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο θα πρέπει να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη. Κι αυτό δεν είναι κάτι που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο.

Η περσινή σεζόν θέρμανσης, δηλαδή το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου άνοιξε με την τιμή του φυσικού αερίου στα 80- 90 ευρώ και τις ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς να κυμαίνονται μεταξύ 20- 40 ευρώ. Στα μέσα Δεκεμβρίου το φυσικό αέριο εκτινάχθηκε ως τα 170 ευρώ επιβάλλοντας επιδοτήσεις 20 +20 ευρώ από Κράτος και ΔΕΠΑ, ωστόσο πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τιμές που κινούνται σταθερά μεταξύ 200- 240 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι για να συγκρατηθούν οι τελικές τιμές σε διαχειρίσιμα επίπεδα για τα νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις θα πρέπει να υπερδιπλασιαστούν.

Τριπλή επιδότηση το πετρέλαιο θέρμανσης

Αντ’ αυτού, το βάρος θα πέσει στο πετρέλαιο θέρμανσης, που είναι μεν ακριβότερο από τα προ 2ετίας επίπεδα, ωστόσο σε σύγκριση με το αέριο η τιμή του κινείται αναλογικά χαμηλότερα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ισοδυναμεί επί της ουσίας με τριπλή επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης:

Αυξημένο επίδομα κατά 70% σε περίπου 500 χιλιάδες περισσότερους δικαιούχους
Διπλό επίδομα για όσους μπορέσουν να μεταπηδήσουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης
Οριζόντια επιδότηση στην αντλία, δηλαδή και σε νοικοκυριά που δεν θα πληρούν τα διευρυμένα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.
Συγκεκριμένα, το μοντέλο της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης- δηλαδή 0,12 ευρώ στο διυλιστήριο και 0,15 ευρώ στην αντλία μετά το ΦΠΑ- θα καλύπτει, πλέον, το πετρέλαιο θέρμανσης

Πού θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Το πετρέλαιο θέρμανσης τον περσινό Δεκέμβριο βρισκόταν στα 1,13 ευρώ, τον Ιανουάριο ανέβηκε στα 1,28 ευρώ, το Φεβρουάριο “πέταξε” στα 1,55 ευρώ και τον Απρίλιο “έκλεισε” στα 1,60 ευρώ καθιστώντας απαγορευτική ακόμα και τη σκέψη για αποθεματοποίηση. Χωρίς την επιδότηση που ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, η φετινή σεζόν θα ξεκινούσε γύρω στα 1,60- 1,70 ευρώ. Με την οριζόντια επιδότηση στην αντλία, θα υποχωρήσει στα προ πολέμου επίπεδα, ενώ οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης θα το προμηθεύονται με τιμή χαμηλότερη κι από την περσινή.

Επιδοτήσεις και στο φυσικό αέριο

Στις αρχές του επόμενου μήνα, το υπουργείο Ενέργειας μαζί με το νέο σύστημα επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος (κλιμακωτή επιδότηση σε συνάρτηση με τη μείωση κατανάλωσης), θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο. Πέρα από τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, που ως γνωστόν καλύπτει και το φυσικό αέριο, θα υπάρξει και οριζόντια επιδότηση. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, πάντως, ότι με τα σημερινά δεδομένα στις διεθνείς αγορές, η τελική τιμή θα είναι πολύ υψηλότερη από πέρσι.

Ως εκ τούτου, οι ανακοινώσεις της Κομισιόν τις επόμενες ημέρες και πολύ περισσότερο οι ισορροπίες στο Συμβούλιο Κορυφής, αναμένονται με αγωνία, καθώς θα καθορίσουν τις εξελίξεις και στην τιμή του αερίου. Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι η εφαρμογή πλαφόν στο TTF, δηλαδή στην τιμή αναφοράς του αερίου συνολικά και όχι μόνο του ρωσικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο προσκρούει σε ρήτρες και συμβάσεις, δίνοντας νομικό “πάτημα” ακόμα και στο Κρεμλίνο να καταγγείλει τις υφιστάμενες συμβάσεις και να διακόψει νομότυπα τις ροές αερίου.

Πηγή: politisonline.com