Προς τους Δημοκρατικούς έγειρε η πλάστιγγα για τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ, μέσω της διαδικασίας των ενδιάμεσων εκλογών.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής της Νεβάδα, Κάθριν Κορτές Μάστο, κερδίζει τη μάχη απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο, Άνταμ Λάξαλτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται την πρόβλεψη του ινστιτούτου Edison Research.

Με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων, η Κορτές Μάστο έχει διαφορά περίπου 5.000 ψήφων που θεωρείται απίθανο να ανατραπεί και με ποσοστό της τάξης του 48,7% επικρατεί του Λάξαλτ (48,2%).

Εφόσον επιβεβαιωθεί η νίκη των Δημοκρατικών στη Νεβάδα, σημαίνει ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου για την έδρα της Τζόρτζια.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πώς οι Δημοκρατικοί έφτασαν στη διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας

Με το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει την 50ή έδρα του στη Γερουσία των ΗΠΑ, σημαίνει ότι διατηρεί τον έλεγχό του σώματος, πετυχαίνοντας μια αποφασιστική νίκη για το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Τέσσερις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αμερικανικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως η Δημοκρατική γερουσιαστής στη Νεβάδα επικράτησε οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της στην κομβικής σημασίας πολιτεία.

Η επανεκλογή της Κορτές Μάστο ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία. Ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας.

Και αυτό γιατί όταν το 100μελές σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για «κόκκινο κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές, που παραδοσιακά είναι δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θέτοντας εμπόδια στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Πάντως, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Το δίκτυο NBC προέβλεψε μια εύθραυστη πλειοψηφία πέντε εδρών, με 220 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές έναντι 215 Δημοκρατικών.

Ικανοποίηση Μπάιντεν για τη διατήρηση ελέγχου της Γερουσίας των ΗΠΑ

Από την Καμπότζη όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την οριακή επικράτηση της Κάθριν Κορτές Μέστο επί του Άνταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ), ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε: «Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αποφασίσουν ποιοι είναι».

Η προσοχή, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στρέφεται τώρα στον επαναληπτικό γύρο της 6ης Δεκεμβρίου στην Τζόρτζια για την έδρα της Γερουσίας, που θα είναι η 51η για τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που ο Ράφαελ Γουόρνοκ επιβληθεί του Ρεπουμπλικάνου, Χέρσελ Γουόκερ.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς, έγινε με τη νίκη τους στην Αριζόνα.

Ένα βήμα πριν από τον έλεγχο της Γερουσίας βρίσκονται οι Δημοκρατικοί μετά τη νίκη στην Αριζόνα. Εκεί ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι κερδίζει τη μάχη απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο, Μπλέικ Μάστερς.

Πηγή: politisonline.com