Νέα στοιχεία για το πως βρέθηκε ο άπειρος σταθμάρχης Β.Σ. στη Λάρισα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να διαχειριστεί τη μετακίνηση χιλιάδων επιβατών, αποκαλύπτει δημοσίευμα του iefimerida.

Το πρόγραμμα βαρδιών για τους σταθμάρχες είχε βγει από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ο μοιραίος σταθμάρχης είχε μηδενική προϋπηρεσία καθώς δεν είχε εργαστεί στο πόστο αυτό ούτε μια ώρα. Τις βάρδιες ή αλλιώς το «μηνιαίο φύλλο παρουσίας» όπως το λένε στον ΟΣΕ είχε βγάλει ο Επιθεωρητής Δημήτρης Νικολάου -που τέθηκε σε αργία- και το είχε στείλει για έγκριση στον Διευθυντή Κυκλοφορίας.

Καθώς δεν διατυπώθηκε κάποια αντίρρηση ο Β.Σ. τοποθετήθηκε σε βάρδια βασικού σταθμάρχη στη Λάρισα στις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή το Σάββατο που ξεκινούσε το τριήμερο.

Η προϋπηρεσία του ήταν μόλις 14 ημέρες στο σταθμό της Καλαμπάκας και 2 ημέρες στο σταθμό των Νέων Πόρων όπου είχε εργαστεί μέσα στον Φεβρουάριο, μετά δηλαδή από την κατάρτιση του προγράμματος βαρδιών καθώς -όπως φαίνεται- είχε κριθεί εκ των προτέρων έτοιμος.

Το iefimerida επικοινώνησε με τον Επιθεωρητή κ. Δημήτρη Νικολάου, ο οποίος επεσήμανε ότι ανέκαθεν το μηνιαίο φύλλο παρουσίας έβγαινε στα τέλη του προηγούμενου μήνα και κοινοποιούνταν στη Διεύθυνση Κυκλοφορίας, προσθέτοντας ότι έχει ήδη καταθέσει όλα τα στοιχεία ενώπιον της ανακρίτριας.

Παράλληλα, καταγγέλλει, όπως λέει, τους ανωτέρους του αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Καταγγέλλω τον Διευθυντή Κυκλοφορίας ****** *********** και τον πρόεδρο του ΟΣΕ ότι ενώ προσήλθα αυτοβούλως στην ανακρίτρια δεν έχω ενημερωθεί μέχρι στιγμής ότι είμαι σε αργία».

Σε αργία ο προϊστάμενος επιθεώρησης και ο σταθμάρχης

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ΟΣΕ και υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσαν ότι τέθηκαν σε αργία έχουν τεθεί τόσο ο σταθμάρχης της Λάρισας Βασίλης Σαμαράς -που οδηγήθηκε σήμερα στον ανακριτή, όσο και ο προϊστάμενός του Δημήτρης Νικολάου.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΟΣΕ εκφράζει «τα συλλυπητήριά του και την οδύνη του» για την τραγωδία στα Τέμπη και, επίσης, δεσμεύεται ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθεί πλήρης και απόλυτη δικαιοσύνη» για τα αίτια του δυστυχήματος.

Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο Σταθμάρχης βάρδιας του Σταθμού της Λάρισας και ο Προϊστάμενος του έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε αργία καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος».

Ολόκληρη η νέα ανακοίνωση του ΟΣΕ για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος για άλλη μια φορά εκφράζει τα συλλυπητήρια και την οδύνη του, δεσμευόμενος ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποδοθεί πλήρης και απόλυτη δικαιοσύνη σε ότι αφορά τα αίτια του τραγικού συμβάντος στο οποίο χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές.

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση και τα στελέχη του Οργανισμού βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και με ειδικά συνεργεία έχουν ρίξει το βάρος τους στον απεγκλωβισμό των επιβατών και τη συνολική αντιμετώπιση του δυστυχήματος στο πεδίο συνδράμοντας όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Υπό το βάρος τέτοιων συνθηκών και με βάση αυτές τις προτεραιότητες είναι εξαιρετικά δύσκολο ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στην λεπτομερή ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσω των ΜΜΕ κάτι το οποία θα συμβεί το επόμενο διάστημα με το μέγιστο σεβασμό στα θύματα του δυστυχήματος.

Ο ΟΣΕ κάνει επιπλέον γνωστό ότι, ο Σταθμάρχης βάρδιας του Σταθμού της Λάρισας και ο Προϊστάμενος του έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε αργία
καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Υπ. Μεταφορών: Σε αργία ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ

Λίγο αργότερα, το Υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι από τις 4/3 έχει τεθεί σε αργία ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη Σαμαρά Βασιλείου για υπηρεσία στον σταθμό Λάρισας.

«Βάσει του άρθρου 102/30-5-2022 του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του ΟΣΕ και κατόπιν απόφασης του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Σπ. Πατέρα, από 4-3-2023 τίθεται σε αργία ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη Σαμαρά Βασιλείου για υπηρεσία στον στ. Λάρισας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου .

Πηγή: politisonline.com