Σε λειτουργία τίθεται  από σήμερα  το απόγευμα μετά τις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19,  καθώς  από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό  πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Η παρουσίαση της πλατφόρμας θα γίνει στην σημερινή τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 18:00. Η λειτουργία της για τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω, θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υπάρχουν σκέψεις, για το πώς θα εμβολιαστούν οι ανήμποροι για μετακίνηση ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, κάτι που ίσως γίνει από τις 20 Ιανουαρίου, που ξεκινούν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού με την συνδρομή των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Πώς θα γίνεται ο προγραμματισμός των ραντεβού 

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και  το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS), στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις  ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες, ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Ο πολίτης θα καλείται επίσης, εντός των ημερών που μεσολαβούν, να επιβεβαιώσει πως αποδέχεται το μήνυμα και πως πράγματι προτίθεται να προσέλθει, ώστε  να εμβολιαστεί.

Θα λαμβάνει έναν κωδικό αποκλειστικής χρήσης, με τον οποίο θα επιβεβαιώνει και την προκαθορισμένη ημέρα και ώρα θα λαμβάνει το εμβόλιο.

Η δεύτερη δόση ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του, με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, θα χορηγείται 21 ημέρες μετά την πρώτη.

Η επιβεβαίωση και η παρουσία τους, είναι ύψιστης σημασίας, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την πορεία του εμβολιαστικού μαραθωνίου, καθώς δεν πρέπει να χάνεται κανένα ραντεβού, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και πολύτιμες για την ζωή και την υγεία των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, δόσεις του εμβολίου.

Πηγή: politisonline.com