Καθησυχαστικός και αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Kox (RKI), λοιμωξιολόγος Τόμας Μέρτενς, καθώς δήλωσε ότι σύμφωνα με την παρούσα φάση των ερευνών, τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν προστασία και από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον αποτελεσματικό απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να καταστεί αυτή η διατύπωση αξιόπιστη. Και οι έρευνες αυτές διεξάγονται επί του παρόντος, για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στη Biontech στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Μέρτενς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο ίδιος τόνισε πως αναμένει «πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σε 14 ημέρες». «Μέχρι τότε, πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι. Η αναστάτωση δεν βοηθά κανέναν σε τίποτα. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να δοκιμαστούν καθόλου σε ένα εργαστήριο. Για παράδειγμα, πρέπει να παρατηρηθεί εάν άτομα που είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό την άνοιξη μπορούν να μολυνθούν εκ νέου από την μετάλλαξή του και, πάνω απ ‘όλα, αν μπορούν να ασθενήσουν ξανά», συμπλήρωσε.

Η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Δεδομένης της αναταραχής που δημιουργήθηκε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η είδηση της νέας μολυσματικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι αυτή αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης μιας πανδημίας.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ παρουσίασαν από την άλλη μια θετική πτυχή της ανακάλυψης των νέων στελεχών του ιού που έβαλαν σε συναγερμό πολλές χώρες, ωθώντας τις να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Βρετανία και την Νότια Αφρική, με τον ισχυρισμό ότι νέα εργαλεία για την παρακολούθηση του ιού έχουν αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων ότι «πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια, είναι πολύ σημαντικό να πούμε στο κοινό τα πράγματα όπως έχουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης του ιού».

Πηγή: politisonline.com