Βράβευση Αλέξη Τσίπρα με το Βραβείο Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βράβευση Αλέξη Τσίπρα με το Βραβείο Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, θα απονεμηθεί το Βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η εκδήλωση θα γίνει στις 19:00 στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων. Η βράβευση του Αλέξη Τσίπρα συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Επιπλέον, το βραβείο θα αποδοθεί και σε δύο εκπροσώπους του δικοινοτικού κινήματος συνύπαρξης στην ενωμένη Κύπρο: στον πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδος, Γιώργο Λιασή, και στην Τουρκοκύπρια ποιήτρια και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Κύπρου, Neshe Yashin.

Το βραβείο «Νίκος Νικηφορίδης» θεσπίστηκε από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών & Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π) και απονέμεται από το 2018 στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της μνήμης του Νίκου Νικηφορίδη, ο οποίος στα 22 του χρόνια ηγήθηκε του Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων το 1950. Το μέτωπο αυτό ανέλαβε τη διακίνηση της Έκκλησης της Στοκχόλμης για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, ενέργεια που οδήγησε στη σύλληψη, καταδίκη σε θάνατο και εκτέλεση του στις 5 Μαρτίου 1951 στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: tanea.gr