Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και για τα παιδιά, με στόχο τη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας και την προαγωγή της πρόληψης. Με αυτή την πρωτοβουλία, αναμένεται να καλυφθούν 530.000 ανήλικοι πολίτες, καθώς οι παιδίατροι θα ενταχθούν στη «δεξαμενή» των προσωπικών γιατρών, προσφέροντας δωρεάν ιατρική φροντίδα.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο επεκτείνει και τις κατηγορίες προσωπικών γιατρών για τους ενηλίκους, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και τους ιατρούς που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να επιτύχει ένταξη του 75% των δικαιούχων στο σύστημα έως το τέλος του επόμενου έτους, καθώς σήμερα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 56,9%.
Σημαντική σημείωση είναι ότι αυτή τη φορά δεν προβλέπονται ποινές ή αντικίνητρα. Αντίθετα, έχει δοθεί παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2025, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό θα εγγράφονται αυτόματα από το σύστημα. Αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιείται σε επίπεδο δήμου ή γειτονικών δήμων.
Επιπλέον, το άρθρο 10 του νομοσχεδίου εισάγει το οικονομικό κίνητρο των 40.000 ευρώ σε μεικτές απολαβές για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να εκπαιδευθούν το 2025 στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας. Αυτό το μέτρο είχε προκαλέσει αντιδράσεις πέρυσι, καθώς υπονοούσε τη δημιουργία γιατρών «πολλών ταχυτήτων».
Τέλος, το σχέδιο νόμου προγραμματίζει την ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα προσφέρουν τόσο υπηρεσίες υγείας στους πολίτες όσο και ευκαιρίες εκπαίδευσης και έρευνας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Πηγή: tanea.gr