Πλούτος Χονδριχθίων στις Ελληνικές Θάλασσες: Νέα Δεδομένα και Προοπτικές Ερευνών

Πλούτος Χονδριχθίων στις Ελληνικές Θάλασσες: Νέα Δεδομένα και Προοπτικές Ερευνών

Η περιβαλλοντική οργάνωση iSea έχει συγκεντρώσει καταγραφές των τελευταίων 90 χρόνων, αποκαλύπτοντας ότι οι ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες από καρχαρίες και σαλάχια. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 4540 καταγραφές που περιλαμβάνουν 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών, καθώς και μία χίμαιρα. Αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν την πλούσια βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών και τη σημασία τους για τα συγκεκριμένα είδη.

Στο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν περισσότερα στοιχεία για τη μελέτη. Η διοργάνωση αυτή είναι η μεγαλύτερη για τα συγκεκριμένα είδη και στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων και ερευνητών από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου, περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής έρευνας σχετικά με την παρουσία και κατανόηση των χονδριχθύων. Η έρευνα της στηρίχθηκε σε διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων πτυχιακών εργασιών, κοινωνικών δικτύων, βάσεων δεδομένων βιοποικιλότητας και επίσημων κυβερνητικών εκθέσεων.

Σημαντικό είναι ότι σχεδόν το 55% των καταγραφών δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ το 20% προέρχεται από την Επιστήμη των Πολιτών. Όσον αφορά την πρόσφατη δεκαετία, από το 2010 έως το 2023, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 2500 παρατηρήσεις, ενισχύοντας τη γνώση μας για αυτές τις σημαντικές θαλάσσιες ζωές και τη βιολογία τους.

Η ερευνήτρια δημιούργησε έναν χάρτη με όλες τις καταγραφές από τα τελευταία 90 χρόνια και, όπως αναφέρει, είναι δύσκολο να βρει θαλάσσιο σημείο χωρίς παρουσία καρχαριών και σαλαχιών. H έρευνα για τα χονδριχθύα άρχισε να γίνεται συστηματικά μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, κλείνοντας σταδιακά το κενό γνώσης για την οικολογία και τη βιολογία τους.

Πηγή: tanea.gr