Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται σύμφωνα με το πώς βιώνει και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Στο σημερινό σκίτσο του Αρκά, η Ρόζα αναρωτιέται: «Τι θα πει ‘καλημέρα’;… Γιατί αφαιρείτε από την ημέρα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού;». Μέσα από αυτή την ατάκα, ο Αρκάς θίγει το σημαντικό θέμα των ορίων μεταξύ αυτοπροσδιορισμού και ετεροπροσδιορισμού.
Ο αυτοπροσδιορισμός αναφέρεται στην επιλογή και ερμηνεία των χαρακτηριστικών ενός ατόμου για τον εαυτό του. Αντίθετα, ο ετεροπροσδιορισμός προκύπτει όταν η ταυτότητα ή η πολιτική του ατόμου καθορίζονται από τις αντιλήψεις και επιθυμίες άλλων.
Η έννοια του αυτοπροσδιορισμού έχει γίνει ιδιαίτερα κρίσιμη τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και το κοινωνικό φύλο. Ένας άνθρωπος, αν και μπορεί πολύ νωρίς να δηλωθεί ως άνδρας ή γυναίκα με βάση το βιολογικό του φύλο, έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να αλλάξει αυτή την ταυτότητα εφόσον δεν την αισθάνεται συμβατή με την εσωτερική του πραγματικότητα.
Η συζήτηση γύρω από τις έμφυλες ταυτότητες είναι συνεχής και δυναμική. Το φεμινιστικό κίνημα, ιστορικά, έχει προσπαθήσει να επεκτείνει τους ορίζοντές του, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που τίθενται από διαφορετικές γενιές και τα αιτήματα για αναγνώριση και αποδοχή. Οι κοινωνικές ταυτότητες και οι ρόλοι που προκύπτουν από αυτές, όπως το πώς εκδηλώνεται μια γυναίκα, ένας άνδρας ή ένα non-binary άτομο, συνδέονται άρρηκτα με πολιτισμικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές.
Η διαδικασία της φυλομετάβασης αποτελεί μια επιλογή για όσα άτομα βιώνουν δυσφορία φύλου και επιθυμούν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους. Είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα και αν το άτομο νιώθει ότι η ημέρα δεν τον εκφράζει, τότε η γνώμη των άλλων σίγουρα δεν έχει σημασία.
Πηγή: tanea.gr