Η Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα Θέτει Στη Δοκιμασία τις Μικρές Κοινωνίες

Η Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα Θέτει Στη Δοκιμασία τις Μικρές Κοινωνίες

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται «σταθερά και με συνέπεια» τα τελευταία χρόνια, και η υπογεννητικότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η χώρα στο μέλλον. Οι αιτίες είναι γνωστές, και η επιστημονική κοινότητα επανειλημμένα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, παρουσιάζοντας ανησυχητικά στοιχεία για το μέλλον. Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας, μαζί με τη γήρανση του πληθυσμού, εξελίσσεται αδιάκοπα εδώ και 35-40 χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2022 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων στη χώρα μας σε 92 χρόνια.

Μια ενότητα που συζητήθηκε πρόσφατα στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, που πραγματοποιήθηκε από 4 έως 6 Οκτωβρίου στη Μήλο, εστίασε στους παράγοντες που οδηγούν στην υπογεννητικότητα, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και φορείς από την εκπαίδευση και την καινοτομία.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Ζυγουρόπουλο, ακαδημαϊκό και χειρουργό γυναικολόγο – μαιευτήρα, η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη, με ορισμένα χωριά να μην έχουν καταγράψει γέννηση εδώ και χρόνια. Για να διατηρηθεί η πληθυσμιακή συνέχεια, ο δείκτης γονιμότητας πρέπει να διατηρείται πάνω από 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλων και η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής παρουσίασαν προτάσεις για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, περιλαμβάνοντας την αιματολογική εξέταση της ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη). Η πρωτοβουλία αυτή, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για τις γυναίκες, επιτρέποντάς τους να γνωρίζουν το ωοθηκικό τους απόθεμα και να προγραμματίσουν τη ζωή τους αναλόγως.

Η υπογεννητικότητα συνιστά σοβαρή απειλή για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των μικρών νησιών, με τις κοινότητες αυτές να κινδυνεύουν από τη μείωση του πληθυσμού τους. «Είναι η 4η χρονιά που έχουμε αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ γεννήσεων και θανάτων στη χώρα μας», τόνισε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που συμμετείχε στο συνέδριο.

Αν δεν υπάρξουν οργανωμένες πολιτικές που να προωθούν την απόκτηση παιδιών από νέες οικογένειες, το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο. Επιπλέον, στην ενημέρωση γύρω από τη γονιμότητα υπάρχουν σημαντικά κενά. Μόνο μία στις δέκα γυναίκες γνωρίζει ότι μετά τα 35 χρόνια ξεκινά η σταδιακή μείωση του ωοθηκικού αποθέματος, το οποίο κορυφώνεται μετά τα 40.

Η παροχή ενημέρωσης και υποστήριξης από την Πολιτεία είναι αναγκαία ώστε να ενθαρρυνθούν οι νέοι να εύρουν τη δυνατότητα τεκνοποίησης. Υπό την προοπτική αυτή, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων έχει δεσμευτεί να διαθέσει δωρεάν 500 εξετάσεις ΑΜΗ σε γυναίκες σε 40 μικρά νησιά, διευρύνοντας τις δράσεις ευαισθητοποίησης.

Πηγή: tanea.gr