Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης που αν και αναπτύσσεται ραγδαία στη χώρα μας, παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό. Συνδυάζει τη στρατηγική, τις διανοητικές ικανότητες, και απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης και εξαιρετικό συντονισμό στην ομαδική δουλειά, καθώς και σχεδιασμό με ακρίβεια.
Η ομάδα Pyroneers έχει ήδη κάνει ιστορία ως η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του First Robotics Competition (FRC). Όπως επισημαίνουν στη σελίδα τους, είναι πρωτοπόροι που εμπνέουν χιλιάδες παιδιά να συμμετάσχουν σε ένα παγκόσμιο κίνημα εκμάθησης project design, υποστηριζόμενο από κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Yale και το Harvard, και μεγάλες εταιρείες όπως η Google, η NASA, και η Disney.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την κατασκευή ρομπότ από το μηδέν, που σημαίνει ότι τα παιδιά αγοράζουν υλικά, κόβουν μέταλλα και γρανάζια, και δημιουργούν τα σασί και τους βραχίονες στο δικό τους εργαστήριο. Μόλις αποφασίσουν για το έργο που θέλουν να υλοποιήσουν, ξεκινούν να σχεδιάζουν το ρομπότ, να το κοστολογούν και να μοιράζουν ρόλους, συνεργαζόμενοι παράλληλα με επιστημονικούς φορείς και χορηγούς.
Η εκπαιδευτική ρομποτική δεν περιορίζεται μόνο στην κατασκευή ρομπότ για να εκτελούν αποστολές όπως η εξοικονόμηση νερού ή η μεταφορά φαρμάκων, αλλά χρησιμεύει ως εργαλείο για την εκμάθηση υλοποίησης έργων. Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εφαρμογές, όπως η μέτρηση της κίνησης των αυτοκινήτων ή η ψηφιοποίηση εγγράφων.
Και, από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας, οι ομάδες υποχρεώνονται να καταγράφουν και να παρουσιάζουν την πρόοδό τους σε ειδικά πιτ που στήνονται κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, επιτρέποντας την ανταλλαγή ιδεών και στρατηγικών με άλλες ομάδες.
Πηγή: tanea.gr