Η Εξέλιξη της Μάχης κατά του Σχολικού Εξαθλιωτισμού και η Νέα Πολιτική Χρήσης Κινητών στα Σχολεία

Η Εξέλιξη της Μάχης κατά του Σχολικού Εξαθλιωτισμού και η Νέα Πολιτική Χρήσης Κινητών στα Σχολεία

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του υπουργείου για το μπούλινγκ, προσδιορίζοντας τη συνεχιζόμενη μάχη κατά του σχολικού εκφοβισμού και τα θετικά αποτελέσματα που αρχίζουν να γίνονται εμφανή. «Οι γονείς και οι μαθητές δεν φοβούνται πια να μιλήσουν» δήλωσε, αναδεικνύοντας τον ρόλο της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr, στην οποία έχουν υποβληθεί 407 αναφορές μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο, το 53% των αναφορών αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ το 47% στην πρωτοβάθμια. Ανάμεσα στις αναφορές που υπεβλήθησαν από γονείς, οι περισσότερες έχουν διαχειριστεί πλήρως, ενώ κάποιες βρίσκονται σε διαδικασία παρέμβασης από τους εκπαιδευτικούς.

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού που απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στις σχολικές αίθουσες φαίνεται ότι έχει αποδώσει. Όπως ανέφερε ο υπουργός, «οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν την απαγόρευση», με 813 αποβολές να έχουν επιβληθεί λόγω της παραβίασης αυτού του κανόνα. Οι αναφορές δείχνουν ότι οι γονείς είναι πιο ενεργοί στην αναφορά περιστατικών εκφοβισμού, κάτι που μπορεί να έχει θετική επίδραση στο σχολικό περιβάλλον.

Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι το 77% των αναφορών σχετίζεται με ψυχολογικό bullying, ενώ το 48% αφορά κοινωνικό bullying. Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά στο σωματικό bullying (56%) και στο ηλεκτρονικό ή διαδικτυακό bullying (18%).

Οι επίσημες διαδικασίες για την τιμωρία φαινομένων εκφοβισμού περιλαμβάνουν αποβολές και πληροφορίες για τη διαχείριση καταστάσεων που σχετίζονται με την παραβίαση της απαγόρευσης κινητών. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις φωτογράφισης ή βιντεοσκόπησης, γίνονται άμεσες ενέργειες, όπως ενημέρωση του διευθυντή και ειδοποίηση των κηδεμόνων.

Η συνολική εικόνα δείχνει μια θετική στροφή προς την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και οι νέες πολιτικές φαίνεται να έχουν δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές και ανοιχτό σχολικό περιβάλλον για όλους τους μαθητές.

Πηγή: tanea.gr