Το τραγικό ναυάγιο της 14ης Ιουνίου 2023 στην Πύλο, το οποίο άφησε πίσω του 104 διασωθέντες, 82 θύματα και εκατοντάδες αγνοούμενους πρόσφυγες, φέρνει στο προσκήνιο όλα τα στοιχεία μιας αρχαίας τραγωδίας, με τη μόνη διαφορά ότι λείπει η κάθαρση. Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, οι θύτες που δεν έχουν δικαιωθεί και οι σοροί που παραμένουν αζήτητες είναι χαρακτηριστικά αυτής της τραγωδίας. Ο Μιχάλης Λώνας, πρόεδρος του Κοιμητηρίου του Σχιστού, εκφράζει τη θλίψη του για τις 17 σορούς – οκτώ εκ των οποίων είναι αγνώστων στοιχείων – που εδώ και 15 μήνες περιμένουν αναγνώριση.
Οι σοροί υπήρξαν αντικείμενο νεκροψίας-νεκροτομής από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας και του Πειραιά για επιβεβαίωση της αιτίας θανάτου. Ο ιατροδικαστής Κώστας Κούβαρης αναφέρει ότι η διαδικασία περιλάμβανε συνεργασία με την Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, η οποία συνέλεγε μεταθανάτια δεδομένα για την ταυτοποίηση. Σημειώνει ότι κάθε ιατροδικαστής συνεργαζόταν με αστυνομικούς της ομάδας αυτής, οι οποίοι είχαν αναλάβει διάφορους ρόλους κατά τη διάρκεια των διαδικασιών.
Αλλά η ταυτοποίηση των σορών είναι σε εκκρεμότητα. Ο Κούβαρης αναφέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστεί κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού προκειμένου να προσφέρει δείγμα DNA για την ταυτοποίηση. Πολλές σοροί έχουν μεταφερθεί ήδη στη χώρα προέλευσης των θυμάτων, και γίνεται προσπάθεια εκταφής των υπολοίπων για να τους παρασχεθεί ταφή σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους παραδόσεις, χωρίς όμως την οικονομική βοήθεια της ελληνικής πολιτείας, όπως υποστηρίζει η δικηγόρος Νατάσα Στραχίνη.
Η Στραχίνη επισημαίνει ότι οι δήμοι καλούνται να αναλάβουν τα έξοδα κηδείας, με την υποστήριξη μελών της τοπικής κοινότητας ή οργανώσεων. Ωστόσο, πολλά θύματα που έχουν ενταφιαστεί δεν έχουν καταγραφεί σωστά, γεγονός που δυσχεραίνει την αναζήτηση από συγγενείς που επιθυμούν να εντοπίσουν τους τάφους τους.
Η Ελένη Σπαθανά, δικηγόρος από την ίδια οργάνωση, προσθέτει ότι η περίπτωση της Πύλου αντικατοπτρίζει τη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμα και στο θάνατο. Η Νατάσα Στραχίνη αναδεικνύει το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας ακόμη και στον θάνατό τους.
Η κατάσταση αναμένονται σύντομα να αλλάξει, καθώς τα τελευταία θύματα της Πύλου πρόκειται να ταφούν στην Κομοτηνή. Ο Μιχάλης Λώνας αναφέρει «έστω και με 15 μήνες καθυστέρηση, επιτέλους τους δίνεται η ευκαιρία να αναπαυτούν».
Πηγή: tanea.gr