Η αναμόρφωση του κληρονομικού δικαίου και η προσαρμογή του στη σύγχρονη κοινωνία

Η αναμόρφωση του κληρονομικού δικαίου και η προσαρμογή του στη σύγχρονη κοινωνία

Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, το κληρονομικό δίκαιο εισέρχεται σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης. Οι κανονισμοί του, 80 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους, θα τροποποιηθούν ώστε να ανταγωνίζονται τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Στόχος είναι η παροχή μεγαλύτερης προστασίας σε πρόσωπα που δεν συνδέονται με συγγενική σχέση με τον κληρονομούμενο.

Η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί, με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και νομικούς υψηλού κύρους, θα εξετάσει διάφορες κατευθύνσεις, όπως η προσαρμογή της κληρονομικής διαδοχής με βάση τον μεταβαλλόμενο θεσμό της οικογένειας και η αναμόρφωση της νόμιμης μοίρας καθώς και των διαθηκών. Όλα τα σχετικά δεδομένα θα αναλυθούν, συμπεριλαμβανομένων βέλτιστων πρακτικών και διατάξεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες των τροποποιήσεων δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει». Καθώς η αναμόρφωση επηρεάζει πλήθος άλλων διατάξεων του αστικού δικαίου, απαιτεί προσεκτικά βήματα. Όπως τονίζεται από πηγές του υπουργείου, δεν έχει τεθεί συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής, αναγνωρίζοντας την διαχρονική σημασία του κληρονομικού δικαίου στην κοινωνία.

Ένα από τα σημαντικά θέματα που θα εξεταστούν είναι οι υπό προϋποθέσεις επιτρεπόμενες κληρονομικές συμβάσεις, οι οποίες θα καθορίζουν τους όρους διανομής της περιουσίας μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου. Παράλληλα, στις προτάσεις περιλαμβάνονται οι ψηφιακές διαθήκες, οι οποίες μπορούν να συντάσσονται από συμβολαιογράφους, και η δυνατότητα αναγνώρισης του δικαιώματος κληρονομιάς σε συντρόφους ζωής, ανεξάρτητα από γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, συζητείται ο περιορισμός του δικαιώματος κληρονομιάς για υπερήλικες γονείς.

Το μεγάλο στοίχημα της νομοθετικής αλλαγής είναι να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και να αποδειχθεί αξιόπιστο, αποτρέποντας παράλληλα ενδοοικογενειακές διενέξεις που πιθανόν να οδηγούν σε δικαστικές διαφορές. Υπό αυτό το πρίσμα, η ανάγκη προσαρμογής του κληρονομικού δικαίου είναι αναγκαία, καθώς η έννοια της οικογένειας και οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τη μορφή της τελευταίας βούλησης του διαθέτη.

Πηγή: tanea.gr