Το βίντεο που ήρθε χθες στη δημοσιότητα, με τη νέα τουρκική πρόκληση στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου στις αρχές Ιανουαρίου, είναι ενδεικτικό της στάσης της Τουρκίας, που επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, προκειμένου να βάλει «φωτιά».

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που έφερε στο φως η «Δημοκρατία», η τουρκική ακταιωρός κάνει επικίνδυνους ελιγμούς και μόλις για λίγα εκατοστά δεν εμβόλισε το ελληνικό σκάφος.

Το σημαντικό, όπως φαίνεται και στο βίντεο που κατέγραψε το ελληνικό πλήρωμα, είναι η ψυχραιμία τόσο του κυβερνήτη του ελληνικού σκάφους, όσο και των υπολοίπων.

Όλα έγιναν την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023. Σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος έσπευσε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προκειμένου να κάνει αναγνώριση σε τρία τουρκικά αλιευτικά σκάφη. Τα τουρκικά σκάφη ψάρευαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, έπρεπε να ελεγχθούν και να απομακρυνθούν. Τα τουρκικά αλιευτικά ειδοποίησαν τη δική τους ακτοφυλακή και από τη στιγμή που έφτασε η τουρκική ακταιωρός τα πράγματα πήραν επικίνδυνη τροπή.

Οι ελιγμοί σύγκρουσης και η απάντηση του ελληνικού Λιμενικού

Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ είδε το τουρκικό να κατευθύνεται προς το μέρος του. Οι άνδρες του πληρώματος παρακολουθούσαν με ψυχραιμία τις κινήσεις των Τούρκων, μην παρεκκλίνοντας από τον στόχο τους.

Στην αρχή η τουρκική ακταιωρός άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από το ελληνικό σκάφος σε μεγάλη απόσταση, αλλά πάντα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Με κάθε κύκλο που έκαναν οι Τούρκοι, πλησίαζαν και πιο πολύ το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Οι άνδρες του Λιμενικού από την πρώτη στιγμή που η τουρκική ακταιωρός ξεκίνησε τους επικίνδυνους ελιγμούς ήταν σε ετοιμότητα. Μόλις έφτασε λίγο πριν από τη σύγκρουση έλαβαν εντολή από τον επικεφαλής να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Ο Τούρκος κυβερνήτης στη θέα των όπλων και στο άκουσμα των ριπών τράπηκε σε φυγή.

Όπως έχει καταγραφεί, το τουρκικό σκάφος όχι μόνο προσπάθησε να εμποδίσει την πλεύση του ελληνικού σκάφος, αλλά επιχείρησε και να το εμβολίσει. Τελικά χρειάστηκε το πλήρωμα του Λιμενικού να ρίξει προειδοποιητικές βολές για να αναγκάσει την ακταιωρό να αποχωρήσει.

Πηγή: politisonline.com