Οι Αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή ότι «ελέγχουν» τις αμερικανικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πριν από ημέρες, και ζήτησαν «να μην μεγαλοποιούνται τα πράγματα».

«Διεξάγεται έλεγχος», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα, οι εικασίες και οι υπερβολές δεν βοηθούν στη σωστή επίλυση του ζητήματος», πρόσθεσε η αξιωματόύχος. «Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να αντιμετωπίσουν το συμβάν με ηρεμία και σύνεση», τόνισε.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες (2/2) πως παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διαβεβαιώνοντας πως δεν εγείρει κάποια «απειλή».

Το συμβάν ανακοινώθηκε λίγα 24ωρα προτού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ταξιδέψει στην Κίνα για να σταθεροποιήσει την ολοένα πιο τεταμένη διμερή σχέση.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον κινέζο πρέσβη στην Ουάσινγκτον για να δώσει «πολύ σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα» σχετικά με το κατασκοπευτικό μπαλόνι.

Το Reuters αναφέρει ότι τέτοια μπαλόνια πετούν συνήθως στα 80.000-120.000 πόδια (24.000-37.000 μέτρα), πολύ πάνω από το υψόμετρο των εμπορικών πτήσεων. Τα μαχητικά αεροσκάφη με τις υψηλότερες επιδόσεις συνήθως δεν πετούν πάνω από 65.000 πόδια (20.000 μέτρα), αν και κατασκοπευτικά αεροσκάφη όπως το U-2 έχουν ανώτατο επιχειρησιακό όριο 80.000 πόδια ή περισσότερο (24.000 μέτρα). Είναι πολύ φθηνότερα από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, και μπορούν να παρακολουθούν μια συγκεκριμένη περιοχή για μεγαλύτερες περιόδους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των δορυφορικών παρατηρήσεων.

Λίγο αργότερα ο Καναδάς αναφέρθηκε σε ένα «πιθανό δεύτερο συμβάν» με κατασκοπευτικό μπαλόνι που πετά σε μεγάλο ύψος στον εναέριο χώρο του εδώ και μερικά 24ωρα.

Οργή στα κινεζικά ΜΜΕ

«Ώρα να “σκάσουμε” το κόλπο με το μπαλόνι», αντέδρασε λιγότερο διπλωματικά η κινεζική εφημερίδα China Daily.

«Πρόκειται, όχι τόσο για θέμα των (αμερικανικών) ΜΜΕ, αλλά για ένα πολιτικό μπαλόνι από την Ουάσιγκτον για χειραγώγηση του εγχώριου κοινού πριν φτάσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην πολυαναμενόμενη πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

«Όπως οι ειδήσεις για υψηλόβαθμους στρατηγούς που μίλησαν πρόσφατα για πόλεμο με την Κίνα έως το 2025, αυτή η είδηση επιδιώκει να ανησυχήσει τους πολίτες των ΗΠΑ ότι η απειλή από την Κίνα δεν είναι μακρινή, αλλά παντού και στην καθημερινή ζωή. Ο αμερικανικός στρατός είναι πλήρως προετοιμασμένος και έτοιμος να αντιμετωπίσει την Κίνα», προσθέτει.

«Την ώρα που διευθετούνται διπλωματικές ανταλλαγές Κίνας-ΗΠΑ, τα γεράκια της Ουάσιγκτον μπαίνουν εμπόδιο. Για όσους επωφελούνται από τα σινοαμερικανικά προβλήματα, η προοπτική βελτίωσης των διμερών σχέσεων σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι. Αλλά δεν θα αφήσουμε τα κόλπα τους να πετύχουν», σημειώνει.

Πηγή: politisonline.com