Την πιθανότητα να κηρύξει εκ νέου τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης εξετάζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, μετά την έκκληση των κυβερνητών του Τόκιο, προκειμένου να λάβει αποτελεσματικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του εθνικού κέντρου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η κυβέρνηση πρέπει να συμβουλευθεί τους επιστημονικούς της συμβούλους προτού αποφασίσει κάτι τέτοιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας, Γιασουτόσι Νισιμούρα, έπειτα από συνάντησή του με την κυβερνήτη του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, και με ηγέτες τριών γειτονικών νομαρχιών.

«Η εθνική κυβέρνηση και οι τρεις κυβερνήτες συμμερίζονται την άποψη ότι η κατάσταση στην περιοχή του Τόκιο γίνεται σοβαρότερη σε βαθμό ώστε να είναι πιθανόν απαραίτητη η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως μεταβατικό μέτρο, τα εστιατόρια και οι χώροι για καραόκε στην περιοχή του Τόκιο θα κλείνουν στις 20:00, ενώ οι επιχειρήσεις που σερβίρουν αλκοόλ στις 19:00, είπε ο υπουργός.

Εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων στο Τόκιο την 31 Δεκεμβρίου

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, έχει αντισταθεί σε εκκλήσεις για την επαναφορά του εν λόγω έκτακτου μέτρου, το οποίο η κυβέρνηση υιοθέτησε τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύματος της πανδημίας

Το Τόκιο ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τον κορωνοϊό στο υψηλότερο επίπεδο στις 17 Δεκεμβρίου. Στις 31 Δεκεμβρίου τα νέα κρούσματα στην πρωτεύουσα κατέγραψαν αριθμό-ρεκόρ, 1.337, και σήμερα ανήλθαν σε 814.

Σε εθνικό επίπεδο, ρεκόρ νέων κρουσμάτων καταγράφηκε επίσης στις 31 Δεκεμβρίου, με 4.520 νέες μολύνσεις.

Φ. Σακαμότο: Ανεπαρκείς οι προσπάθειες τις κυβέρνησης για τον έλεγχο της πανδημίας

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων έχει προκαλέσει εποχική αύξηση στις νοσηλείες, υπογραμμίζει ο Φούμι Σακαμότο, λοιμωξιολόγος στο Διεθνές Νοσοκομείο του Τόκιο St Luke’s.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει πολλά για να ελέγξει την πανδημία. Περιμένω ότι τα νέα κρούσματα θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και θα έπρεπε να έχει κηρυχθεί νωρίτερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πιθανόν κατά τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο», είπε ο ίδιος.

Πηγή: politisonline.com