Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα εισήγηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως πλέον των όσων συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών. Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε ομόφωνα, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα,μήνυμα στην Άγκυρα έστελνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Σασσόλι, ο οποίος δήλωσε ότι τα ελληνικά ύδατα είναι και ευρωπαϊκά και το ίδιο ισχύει και με την Κύπρο.

Το ζήτημα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία έθεσαν κατά το ξεκίνημα της κρίσιμης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες,  ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η “είδηση” βγήκε με  τουίτ του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη»..

Ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει στους εταίρους ότι δεν πρέπει γίνει αποδεκτή η πρόκληση της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για στήριξη της Ελλάδας, με τη γείτονα να αντιμετωπίζει μια λίστα σκληρών κυρώσεων από την ΕΕ, την οποία έχει αναλάβει να παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η απόφαση της συνόδου για έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με θέμα την τουρκική παραβατικότητα.

Το μήνυμα Σασόλι στην Άγκυρα

Απαντώντας σε ερώτημα για την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και τη Λιβύη, ο Ντ. Σασσόλι δήλωσε: “Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή ένταση στην περιοχή και αυτή πρέπει να μειωθεί”, τονίζοντας ότι “ο Ύπατος Εκπρόσωπος δραστηριοποιείται ήδη επί του θέματος”.

“Σε σχέση με τα γεγονότα, η θέση του Κοινοβουλίου είναι πολύ ξεκάθαρη, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά εδάφη”, επεσήμανε. “Αυτό ισχύει στην Κύπρο και σε ό,τι συμβαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα”, είπε. “Αυτά είναι ελληνικά ύδατα, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά, το ίδιο ισχύει και στην Κύπρο”, τόνισε. “Aυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι” είπε. “Είναι η ώρα να μειωθούν οι εντάσεις”.

Πιθανή πενταμερής αύριο

Με δεδομένη και την σταθερή επιδίωξη της προεδρεύουσας Γερμανίας και ειδικότερα της Καγγελαρίου Μέρκελ να πέσουν οι τόνοι στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ φέρεται να έχει προτείνει στο περιθώριο της Συνόδου να πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα., η οποία, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί αύριο.

Για το θέμα έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση, ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, καθώς θα εξαρτηθεί από το την πρόοδο των συζητήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες, πάντως, σύμφωνα με τις ενδείξεις της τελευταίας στιγμής θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουν σε αποφάσεις στη διήμερη σύνοδο. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει νέα Σύνοδος, μέσα στον Ιούλιο, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος επιδιώκει με όλες τις δυνάμεις της να αρθεί η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων.

Πηγή: politisonline.com