Στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, έφτασε η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ, μετά από ένα ταξίδι έξι ωρών.

Το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται πλέον στην επιβλητική Αίθουσα του Θρόνου του Παλατιού του Hollyroodhouse στο Εδιμβούργο.

Στο διάρκειας έξι ωρών ταξίδι από το Κάστρο του Μπαλμόραλ και κατά μήκος της διαδρομής των 280 χιλιομέτρων, πλήθος πολιτών της Σκωτίας στάθηκαν στην άκρη του δρόμου για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα, με κάποιους να χειροκροτούν και άλλους να πετούν άνθη στη νεκροφόρα.

Τη σορό της εκλιπούσης στο Παλάτι υποδέχθηκε άγημα του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας, ενώ νωρίτερα, λίγο πριν από την είσοδο στο Παλάτι, τα σέβη τους είχαν υποβάλει η Πρωθυπουργός και υπόλοιποι πολιτικοί ηγέτες της Σκωτίας, καθώς και χιλιάδες κάτοικοι του Εδιμβούργου που είχαν κατακλύσει το κέντρο της πόλης.

Το φέρετρο θα παραμείνει στην Αίθουσα του Θρόνου όλη τη νύχτα και μέχρι νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό του βασιλικού οίκου στη Σκωτία να αποχαιρετήσει τη βασίλισσα.

The hearse carrying the coffin of Queen Elizabeth II arrives at the Palace of Holyroodhouse in Edinburgh

Το απόγευμα της Δευτέρας το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή, την οποία θα ακολουθήσουν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στον Καθεδρικό Ναό του Σεντ Τζάιλς, στην άλλη άκρη του Royal Mile, του δρόμου που εκτείνεται μπροστά από το Hollyroodhouse.

Εκεί, μετά από μία ευχαριστήρια λειτουργία, θα αρχίσει το πρώτο λαϊκό προσκύνημα που θα διαρκέσει 24 ώρες, πριν η σορός μεταφερθεί αργά το απόγευμα της Τρίτης με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Λονδίνο (στο πλαίσιο της επιμέρους επιχείρησης Overstudy) για το τελικό σκέλος της επιχείρησης London Bridge.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ έχει οριστεί για τις 11 το πρωί της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: politisonline.com