Ο καιρός γαρ εγγύς και οι ευπαθείς ομάδες είναι η αμέσως επόμενη κατηγορία πολιτών,  που θα ξεκινήσει να εμβολιάζεται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας που βρίσκονται αντιμέτωποι με  νοσήματα υψηλού κινδύνου, Πρόκειται για περίπου 200.000 ανθρώπους, ο εμβολιασμός των οποίων θα ξεκινήσει σχεδόν παράλληλα με τους πολίτες ηλικίας 70- 74 ετών.

Μιλώντας για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας σήμερα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε δίνοντας το παρόν στην Εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 885.000 εμβολιασμοί, ενώ υπολόγισε πως μέχρι την Πέμπτη «θα ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο».

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε δε και τη σημασία της έγκρισης ακόμα ενός εμβολίου από τον Αμερικανικό Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων, αυτού της Johnson &Johnson, το οποίο θα κριθεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό στις 11 Μαρτίου.

Γ. Γεωργαντάς: Το νέο sms για το λιανεμπόριο θα αποστέλλεται μία φορά την ημέρα και ανώνυμα | newsbreak

Πώς θα ειδοποιούνται οι ευπαθείς ομάδες για τον εμβολιασμό τους

Όσο αφορά στο πώς θα ειδοποιηθούν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είπε ως είναι σχετικά εύκολη η επιλογή τους, αφού μέσα από τα μητρώα ή και την άυλη συνταγογράφηση μπορούν κι έχουν ήδη εντοπιστεί.

Ο χρόνος εκκίνησης του εμβολιασμού των δύο αυτών ομάδων δεν είναι σαφής, αλλά εξαρτάται από τη ροή εμβολίων προς τη χώρα μας.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, ακόμα κι αν ο εμβολιασμός προχωρά σε άλλη ομάδα, όποιος ανήκει σε κάποια για την οποία άνοιξε πριν το σύστημα, μπορεί να εμβολιαστεί. «Δηλαδή, αν ένας 90χρονος αποφασίσει τώρα να το κάνει, μπαίνει, κλείνει ραντεβού και το κάνει. Δεν κλείνει η εφαρμογή», εξήγησε μέσα από το παράδειγμα.

«Στις δομές που γίνονται οι εμβολιασμοί, υπάρχει σύστημα αναπλήρωσης, όπου αυτό προκύψει. Στελέχη της ΕΛΑΣ ή άνδρες του Στρατού ειδοποιούνται και πηγαίνουν. Εκεί που υπήρχαν κινητές μονάδες παρατηρήθηκε παρατυπία», σημείωσε κι έκανε λόγο για «ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί. Οι οποίες ελέγχονται και θα αποδοθούν ευθύνες».

Εξήγησε δε ότι, «στις κινητές μονάδες προβλέπεται αναπλήρωση με τον ίδιο τρόπο» και είπε κατηγορηματικά πως «το σύστημα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο, είναι σαφές το ποιος, πότε και πού το έκανε» το εμβόλιο.
Γεωργαντάς για το μήνυμα στο 13032

Γεωργαντάς στον ΑΝΤ1: Πώς θα ειδοποιούν οι ευπαθείς για τον εμβολιασμό τους | Τεχνολογία - Επιστήμη | ANT1 News

Ο νέος αριθμός για SMS στο 13032

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για το νέο αριθμό όπου θα αποστέλλεται sms ειδικά για το λιανεμπόριο.

«Δεν είχαμε αποκρύψει ποτέ ότι υπάρχει ένας αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο. Είναι μία από τις δυνατότητες που θέλουμε να προσφέρουμε», σημείωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς, συμπληρώνοντας πως, η υπηρεσία θα μπει σε εφαρμογή, «όταν οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το πράσινο φως γι’ αυτήν τη δραστηριότητα».

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως σε αυτό το μήνυμα δεν θα υπάρχει η αναγραφή ονόματος του χρήστη.

Ως προς το χρόνο λειτουργίας της υπηρεσίας, είπε πως τεχνολογικά είναι έτοιμη, όμως, οι αποφάσεις για την έναρξη της λειτουργίας της θα γίνουν από τους λοιμωξιολόγους και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τέλος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποιο άλλο νούμερο για κάποια άλλη δραστηριότητα, απάντησε πως «δεν υπάρχει κάτι άλλο για να ανακοινωθεί, εκτός από το 13032».

Πηγή: politisonline.com