Από τις 10.30 το πρωί θα συνεχιστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η διαδικασία των αιτημάτων των καταδικασθέντων προκειμένου να πετύχουν να μην εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε για την αιματηρή δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο η σημερινή διαδικασία να οδηγήσει σε απόφαση του δικαστηρίου καθώς η πλειονότητα των κατηγορουμένων επέλεξε, όπως δικαιούται από το νόμο, να καλέσει σε εξέταση μάρτυρες για την στήριξη των αιτημάτων τους , γεγονός που απαιτεί αρκετό χρόνο.

Πιθανότερο θεωρείται να ανακοινωθεί η απόφαση για το αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή την Δευτέρα, ή ενδεχομένως και την Τρίτη.

Η χθεσινή διαδικασία αναλώθηκε κυρίως στις αιτήσεις ανασταλτικού από τα μέλη της οργάνωσης που καταδικάστηκαν και για επιπλέον πράξεις και μερικούς πρώην βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Χθες για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, από τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Χρυσή Αυγή: Ποινή κάθειρξης έως 15 έτη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης – Enwsi.gr

Η «πληρωμένη απάντηση» της Προέδρου στον Μπαρμπαρούση

Τον ηλικιωμένο πατέρα του, πήγε ως μάρτυρα υπεράσπισης στο Δικαστήριο προκειμένου να ζητήσει την αναστολή της ποινής του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, εκ των καταδικασμένων για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Ο ηλικιωμένος άνδρας, ήρθε υποβασταζόμενος από τον πρώην βουλευτή, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.

Πρόεδρος σε Μπαρμπαρούση: «Ε τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα»

«Μένει μαζί μας από τότε που δεν βγήκε βουλευτής. Ήταν παντρεμένος, χώρισε, δεν τα βρήκαν. Τα παιδιά του μένουν με τη μητέρα τους, είναι 8,9 και 10 χρόνων. Ασχολείται με τα χωράφια και τα πρόβατα. Έχει διατροφή 1.500 ευρώ βοηθάμε κι εμείς, καμία κότα, κάνα αυγό. Εγώ είμαι τελειωμένος αν μπει φυλακή», κατέθεσε.

Η Πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη τον ρώτησε τότε: «Όταν ήταν βουλευτής και διέμενε ‘στην Αθήνα, εσάς ποιος σας κοίταζε;»

«Όταν ήταν βουλευτής στην Αθήνα μέχρι το 2017 τον Μάιο εγώ δεν είχα πρόβλημα. Τον Σεπτέμβριο του ’17 χειροτέρεψε το πρόβλημα όρασής μου.  Η γυναίκα μου έχει κι αυτή προβλήματα υγείας. Οικονομικά μας βοηθάει ο γιος μου. Ούτε τη διατροφή για τα παιδιά του θα μπορεί να δώσει, ούτε εμένα να βοηθήσει. Θέλω 2-3 ταξί το μήνα να κατεβαίνω από το το χωριό στην Αθήνα», είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

«Πηγαίνετε», συνέχισε η Πρόεδρος.

«Μπορώ να αποχωρήσω κι εγώ», ρώτησε τότε την Πρόεδρο ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και εκείνη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα. Ό,τι κρίνετε».

Ο καταδικασθείς αποχώρησε τότε, μαζί με τον πατέρα του.

Δίκη Χρυσής Αυγής: O Μπαρμπαρούσης πήγε στο δικαστήριο τον πατέρα του για να σωθεί από τη φυλακή

Η υπερασπιστική γραμμή

Η υπεράσπιση με την εξέταση μαρτύρων και την νομική επιχειρηματολογία προσπαθεί να ισχυροποιήσει τα αιτήματα των κατηγορουμένων, θέτοντας θέματα που αφορούν τόσο την προσωπικότητα κάθε αιτούντα ώστε να αποδείξει πως δεν είναι επικίνδυνος κ.α όσο και της βλάβης που θα επέλθει από την κράτηση.

Έτσι η «βεντάλια» που ανοίγεται στο δικαστήριο περιέχει την παράθεση λεπτομερών οικονομικών στοιχείων, σωρεία πληροφοριών για την οικογενειακή κατάσταση καθενός καθώς και άλλων που αφορούν ζητήματα υγείας.

Ξαφνικές «φιλίες» με αλλοδαπούς

Στο πλαίσιο αυτό τονίζονται οι καλές σχέσεις με τα παιδιά, στις περιπτώσεις διαζευγμένων, η υγεία των γονιών, η αγαστή συνεργασία με αλλοδαπούς και άλλα.

Aυτή είναι η 42χρονη ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη που συνελήφθη -Ηταν πληροφοριοδότης της Χρυσής Αυγής [εικόνα]

Σε αυτήν την υπερασπιστική γραμμή, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αστυνομικού Βενετίας Πόπορη, που καταδικάσθηκε σε 7ετή κάθειρξη, καθώς ήταν η πληροφοριοδότης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ενημέρωνε τη «Χρυσή Αυγή», για τις κινήσεις της Αστυνομίας, ώστε να συντονίζει αναλόγως την δράση της.

Η Βενετία Πόπορη  κάλεσε μάρτυρα, διερμηνέα Πακιστανικής υπηκοότητας με τον οποίο γνωρίστηκε στα δικαστήρια του Πειραιά, σε δίκη συμπατριωτών του.

Νίκος Μιχαλολιάκος | από το iefimerida.gr

Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία, σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Στη σημερινή Συνεδρίαση, η οποία ξεκινά στις 10:30, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αιτήματα των υπολοίπων κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους και οι περισσότεροι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές.

Αμέσως μετά θα δοθεί ο λόγος στην Εισαγγελέα  της Έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, για την πρόταση της.

Εφόσον η κ. Οικονόμου υποβάλει εισήγηση σήμερα και δεν ζητήσει χρόνο για να προετοιμαστεί, θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης .

Με την ολοκλήρωσή τους, το Δικαστήριο θα πρέπει να διασκεφτεί και να μελετήσει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση ώστε να κρίνει για ποιους συντρέχει σοβαρός λόγος για την χορήγηση ανασταλτικού στην εκτέλεση της ποινής .

Πηγή: politisonline.com