Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την απόφασή της να επιβάλλει εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα, δημιουργώντας ισχυρότατο πλήγμα στην ήδη «τσακισμένη» τουρκική οικονομία.

Το Ριάντ επέβαλε πέρυσι ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα ο αποκλεισμός αποκτά πλέον επίσημα χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 3,3 δισ. δολάρια ετησίως. Η Τουρκία εξήγαγε, μεταξύ άλλων, στο Aραβικό Bασίλειο φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα και έπιπλα.

Εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας

Οι Σαουδάραβες κρατούν εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και χιλιάδες πακέτα από την Τουρκία στα αεροδρόμια τους. Κάποια από αυτά επετράπησαν κατ’ εξαίρεση μετά από παρέμβαση Τούρκων διπλωματών.

Έμποροι που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η Σαουδική Αραβία είναι η πιο σημαντική αγορά μας. Αλλά ο Σαουδάραβας πελάτης μου δεν αγοράζει πλέον προϊόντα. Στο τέλος αυτού του μήνα, το εμπόριο σταματά. Κάνουμε τις τελευταίες μεταφορτώσεις. Είμαστε μπερδεμένοι με το τι πρέπει να κάνουμε».

«Οι πελάτες μας έχουν συνηθίσει να αγοράζουν τα τουρκικά προϊόντα, είναι ικανοποιημένοι. Ωστόσο, δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν άλλα. Τους λέμε να τα στείλουν σε εμάς μέσω τρίτης χώρας» δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα επιχειρηματίας ενώ προσθέτει ότι «Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ ανήσυχες, καθώς οι εξαγωγές από νοτιοανατολικές επαρχίες όπως οι Hatay, Gaziantep και Diyarbakır σταματούν».

Πηγή: politisonline.com