Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει «να αποτρέπουν τις διακρίσεις» σε βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, ενώ θα περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες για τα τεστ και την ανάρρωση των ασθενών.

Με βάση το συγκεκριμένο προσχέδιο, επαφίεται στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν αν θα ήταν πρόθυμες να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μόνο για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα τα οποία έχουν λάβει έγκριση για όλη την Ένωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή και για όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια, η χρήση των οποίων επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες χώρες.

Ενδεικτικά, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν ήδη αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, μολονότι δεν έχει λάβει άδεια χρήσης από τον ΕΜΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την τελική πρότασή της για τα πιστοποιητικά την επόμενη εβδομάδα και οι χώρες του νότου, που βασίζονται στον τουρισμό, ελπίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει η εφετινή καλοκαιρινή περίοδος.Πηγή: politisonline.com