Η σπάνια επίθεση στη Ραμάλα έγινε μετά τη συνάντηση ειδικού επιτετραμμένου των ΗΠΑ με Παλαιστίνιους αξιωματούχους

Συγκρούσεις ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια –ιδιαίτερα σπάνιας– εφόδου στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που είχε σκοπό σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό να κατεδαφιστεί σπίτι που ανήκε σε δράστη επίθεσης.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε μεγάλη οχηματοπομπή του ισραηλινού στρατού να καταφθάνει στο κέντρο της Ραμάλας, της πόλης όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή, και κατόπιν Παλαιστίνιους να συγκεντρώνονται στην περιοχή.

Νεαροί πέταξαν πέτρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών, που αντέδρασαν ρίχνοντας πραγματικά πυρά, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα στο πλήθος. Συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ενώ ακούγονταν οι σειρήνες ασθενοφόρων στην περιοχή.

Τραυματίες

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, δύο με τραύματα από σφαίρες.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως δυνάμεις του επιχειρούν στη Ραμάλα για να «κατεδαφίσουν την κατοικία του τρομοκράτη που διέπραξε βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ τον Νοέμβριο».

Οι δύο εκρήξεις που είχαν σημειωθεί τότε είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου καναδοϊσραηλινού έφηβου, και να τραυματιστούν άλλοι 14. Η αστυνομία είχε κάνει λόγο για πυροδότηση αυτοσχέδιων βομβών τοποθετημένων σε στάσεις λεωφορείων.

Συλλογική τιμωρία

«Η κατεδάφιση σπιτιών μαχητών είναι συλλογική τιμωρία (…) έγκλημα πολέμου που διαπράττεται από τις δυνάμεις κατοχής σε βάρος του λαού μας», τόνισε ο Άμπντελ Φάταχ Ντόλα, του κόμματος Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ χαρακτηρίζει την πολιτική κατεδάφισης σπιτιών φερόμενων ως δραστών επιθέσεων τιμωρητικό και αποτρεπτικό μέτρο.

Η έφοδος έγινε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χάντι Αμρ, ειδικού επιτετραμμένου των ΗΠΑ στους Παλαιστίνιους, με τον Χουσέιν Αλ Σέιχ, ανώτερο παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει μπει εδώ και καιρό σε περίοδο αιματηρής κλιμάκωσης. Από την αρχή της χρονιάς τουλάχιστον 158 Παλαιστίνιοι, 20 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο της σύρραξης, με βάση επίσημες ανακοινώσεις των δύο πλευρών.

Δείτε φωτογραφίες

  

Πηγή: politisonline.com