Η Βρετανία ανακοίνωσε μόλις τέσσερις θανάτους από κορωνοϊό το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την χώρα να προσθέτει την Ινδία στην «κόκκινη» λίστα χωρών εξαιτίας της πανδημίας, μετά τον εντοπισμό στη Βρετανία παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένη μέρος της Ασίας.

Επισημαίνεται ότι οι αριθμοί των θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού είναι συχνά μικρότεροι τις Δευτέρες εξαιτίας καθυστερημένων εγγραφών κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων.

Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν επίσης 2.963 κρούσματα, ενώ 32,93 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της νόσου. Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως στην χώρα έχει καταγραφεί μια κάποια μετάδοση της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού στην κοινότητα αν και τόνισε πως περίπου τα 2/3 των κρουσμάτων σχετίζονται με τα διεθνή ταξίδια.

Ο ίδιος ανακοίνωσε παράλληλα ότι το Λονδίνο προσέθεσε την Ινδία στην «κόκκινη λίστα» χωρών μετά τον εντοπισμό 103 κρουσμάτων ενός παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα αυτή της νότιας Ασίας.

«Πήραμε τη δύσκολη αλλά ζωτικής σημασίας απόφαση να προσθέσουμε την Ινδία στην κόκκινη λίστα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν είναι κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου ή Ιρλανδός ή Βρετανός υπήκοος δεν μπορεί να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο αν βρέθηκε στην Ινδία τις προηγούμενες δέκα ημέρες», ανέφερε ο Χάνκοκ στο Κοινοβούλιο.

«Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας και οι Βρετανοί πολίτες που βρέθηκαν στην Ινδία τις τελευταίες 10 ημέρες πριν από την άφιξή τους θα πρέπει να περάσουν καραντίνα σε ξενοδοχείο για 10 ημέρες από τη στιγμή της άφιξης τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ στις τέσσερις τα ξημερώματα τοπική ώρα την Παρασκευή, προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Ινδία, το οποίο θα πραγματοποιούνταν την επόμενη εβδομάδα, λόγω της κατάστασης της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυτή της Ασίας.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ινδία σπάει το ένα τραγικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα σφοδρό, δεύτερο κύμα της πανδημίας.

 

Πηγή: politisonline.com