Φορώντας μάσκα, όπως έχει ζητηθεί από όλους τους προσκυνητές, έφτασε στις 12:30 περίπου, στην Αγία Σοφία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αφίξεις των επισήμων ολοκληρώνονταν  στο παγκόσμιας εμβέλειας μνημείο, ολοκληρώνονταν την ίδια περίπου ώρα, καθώς στη μία μετά το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από 86 χρόνια και ημέρα Παρασκευή, που είναι και η ιερή ημέρα για τους μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ερντογάν έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ.

Δείτε Live:

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό». Αναφερόμενος δε, στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Οι χώροι για τους πιστούς, που ήδη συγκεντρώνονται άνοιξαν στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας και τα πλήθη συρρέουν, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν να ανοίξουν οι πύλες, με τα ατομικά χαλιά προσευχής υπό μάλης, από νωρίς το πρωί.

ΕΙΚΟΝΕΣ - LIVE: Χιλιάδες μουσουλμάνοι στην Αγία Σοφία για την ...

«Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου». Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο Γιερλικάγια διευκρίνισε ότι οι προσκυνητές που έρχονται στην Αγία Σοφία θα πρέπει να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς

Ήταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στις 10 Ιουλίου συγκεκριμένα, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μετά από 86 ολόκληρα χρόνια, που λειτουργούσε ως μουσείο.

Πηγή: politisonline.com