«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι μία από τις δύο βασικές προτεραιότητές μου και μάλιστα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις φιλοδοξίες που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου για τα Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών του Ομίλου Deutsche Telekom και του ΟΤΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε την επομένη της ολοκλήρωσης δημοπράτησης των συχνοτήτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είναι μία διαδικασία που έφερε 372 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία και η οποία έγινε πράξη μέσα σε 12 μήνες”.
“Απαιτούσε πάρα πολλές προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες έγιναν εν μέσω πανδημίας και με αυτό τον τρόπο κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε νέες δυνατότητες που μόνο η υψηλή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει”, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι “ο διαγωνισμός έγινε με διαφάνεια και διορατικότητα και δημοπρατήθηκε σχεδόν όλο το φάσμα των διαθέσιμων συχνοτήτων, αλλά ένα μέρος τους διακρατήθηκε, για να παραχωρηθεί χωρίς κόστος σε πανεπιστήμια, σε start up, σε δημιουργικά κέντρα”.

“Η διευκόλυνση της καθημερινής ζωής και της οικονομικής δράσης συνδυάζεται με την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε “πάρα πολύ σημαντικό” το γεγονός ότι “το 25% των τελών που θα καταβάλουν οι πάροχοι για το 5G θα κατευθυνθεί στο ταμείο «Φαιστός», ένα καινούργιο ταμείο το οποίο έχουμε δημιουργήσει, το οποίο με τη σειρά του θα χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο εφαρμογές και υπηρεσίες βασισμένες στα νέα δίκτυα”.
“Θέλουμε να δημιουργήσουμε και στη χώρα μας ένα οικοσύστημα γύρω από το 5G. Έχουμε πιστεύω τα μυαλά, τα ταλέντα που αυτό μπορούν να το κάνουν και να το υπηρετήσουν», συμπλήρωσε.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προτάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε ότι “έχουμε για πρώτη φορά αυτό που αποκαλούμε Ψηφιακή Βίβλο, που στην ουσία είναι όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας”.
“Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πανδημία μας απέδειξε πως μπορεί κανείς να εργαστεί από οπουδήποτε. Αυτή είναι μια σημαντική πρόταση για την χώρα. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους να έρθουν στην Ελλάδα, όχι μόνο για να την επισκεφτούν, αλλά για να εργαστούν από την Ελλάδα”, τόνισε, σημειώνοντας ότι “θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν προορισμό από όπου ο κόσμος θα εργάζεται, θα συνταξιοδοτείται και η συνδεσιμότητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό αυτό σχέδιο”.

Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν την πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G στη χώρα μας, αφού η COSMOTE σήμερα ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση δικτύου 5G.

Από την πλευρά του ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι “το 5G μας δίνει πρόσβαση σε ένα νέο τρόπο σύνδεσης και διασύνδεσης και γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό” και τόνισε ότι “το πρώτο δίκτυο της Ευρώπης λειτούργησε στην Γερμανία, το δεύτερο στην Αυστρία και τώρα το τρίτο στην Ελλάδα”.
Υπογράμμισε ότι η Deutsche Telekom επενδύει 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και επενδύουμε 500 εκατομμύρια μόνο στην Ελλάδα για υποδομές, ενώ υποσχέθηκε ότι “θα καλύψουμε το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και το 100% όλων των (οδικών) δικτύων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να πετύχουμε την ουσιαστική διασύνδεση της χώρας, ώστε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα».

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, “το μεγάλο ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων το μεσημέρι της Τετάρτης αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας”.

Το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

Στη συνάντηση εργασίας έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Πρπθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης – Πολυκαλάς και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Πηγή: politisonline.com