Στην επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, Oruc Reis, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αναφέρονται δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με τη Repubblica να κάνει λόγο για επιστροφή του «πλοίου της διχόνοιας» στο Καστελλόριζο και το Politico για «κίνηση που πιθανώς θα δυναμιτίσει τις σχεδιαζόμενες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας».

Politico

Συγκεκριμένα,το Politico, χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Τουρκικό πλοίο επαναλαμβάνει τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους που διεκδικεί η Ελλάδα», αναφέρει ότι το «Oruc Reis που βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», θα συνεχίσει τις έρευνές του μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα.

Προσθέτει δε ότι «το πλοίο θα περάσει κοντά από τα ανατολικότερα νησιά της Ελλάδας, μια κίνηση που πιθανώς θα δυναμιτίσει τις σχεδιαζόμενες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον περασμένο μήνα το σκάφος, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις που είχαν κολλήσει επί καιρό με την Αθήνα να ξαναρχίσουν μετά από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων για τις έρευνες της άγκυρας για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος».

Η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να εγείρουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη του διαλόγου κι ότι «άλλο ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros Hayreddin Paşa, διεξάγει σεισμικές έρευνες ανοικτά της Κύπρου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου». «Η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να εγείρουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Νωρίτερα αυτό το μήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι μπορεί να της επιβληθούν κυρώσεις για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει.

La Repubblica

Η La Repubblika με τη σειρά της αναφέρει ότι «Η Τουρκία ξαναστέλνει το πλοίο της διχόνοιας στο Καστελλόριζο», σημειώνοντας ότι το Oruc Reis «βρέθηκε τον Αύγουστο στο επίκεντρο μιας σοβαρής κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες που κατέληξε στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν έχει κάνει σαφή βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σχολιάσει την επιστροφή τον Σεπτέμβριο του Oruc Reis στο λιμάνι ως τουρκική συνεισφορά στον διάλογο. Αλλά επίσημες πηγές της χώρας του είχαν διευκρινίσει ότι το πλοίο χρειαζόταν απλώς συντήρηση και θα επέστρεφε σύντομα στη θάλασσα».

Πίσω από την επιθετική τουρκική πολιτική στη Μεσόγειο βρίσκεται το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι «μία από τις κατευθυντήριες γραμμές της διπλωματίας της Τουρκίας είναι εκείνη της “επανάκτησης» χώρου στη θάλασσα. Πίσω από την επιθετική της πολιτική στη Μεσόγειο βρίσκεται το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” που διεκδικεί για τη χώρα ύδατα που της αρνούνται διεθνείς συνθήκες που υπεγράφησαν στις αρχές του 1900 από μια οθωμανική αυτοκρατορία που κατέρρεε. Η κρίση θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και κυρίως σε εκείνο της συνόδου κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου».

Πηγή: politisonline.com